Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj rozdělí více než 300 milionů z přebytku loňského roku na obnovu komunikací a opravy škol

16. 04. 2024 | 19:12

Liberecký kraj rozdělí dalších více než 300 milionů korun z přebytku loňského hospodaření, téměř 86 procent těchto peněz půjde na investice. Největší část je určena na obnovu komunikací a opravy školských budov. Požadavky resortů se blížily 345 milionům korun, byly tak jako tradičně vyšší, k dispozici bylo 309 milionů korun, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti). Nejde o první peníze, celkově už kraj posílil díky vyšším loňským příjmům letošní rozpočet o více než miliardu korun.

silnice-prace-road-work-1148205 960 720 menší
Ilustrační foto

"Peníze z hospodářského výsledku můžeme využít zejména pro zajištění veřejných služeb, za které je Liberecký kraj zodpovědný, dále na opravy a investice do majetku kraje, krajských silnic a institucí. Podpoříme také obce a příspěvkové organizace, a to zejména v oblasti kultury a školství," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Největší díl, bezmála 85 milionů korun, půjde do rekonstrukcí a údržby krajských silnic druhé a třetí třídy, oprav mostů a propustků, peníze jsou určeny také například na stavbu cyklostezku Greenway Jizera. Jen o něco méně, téměř 79 milionů korun, půjde resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti, který peníze navíc využije na opravy a zateplení školských budov, víc peněz ale dá také na podporu činnosti dětí a mládeže nebo sportovní infrastrukturu.

Přes 50 milionů korun získá z přebytku loňského hospodaření Miklíkův resort ekonomiky, majetku a investic, který kromě jiného připravuje studii využití budovy bývalého Skloexportu nebo projekty zaměřené na obnovitelné zdroje energie. Krajská Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa dostane peníze na opravu páteřních rozvodů, modernizaci wi-fi sítě, opravu střešního pláště budovy C nebo výměnu protipožárních dveří. Více peněz bude na projekty zoologické zahrady a na obnovu památek.

Daňové příjmy Libereckého kraje byly loni o čtvrtinu vyšší, než se při přípravě rozpočtu čekalo. Rozpočet počítal s daňovými příjmy 4,120 miliardy korun, podle takzvaného rozklikávacího rozpočtu nakonec překročily 5,164 miliardy. Prvních 420 milionů korun ze zvýšených příjmů zapojil kraj už loni na podzim při přípravě rozpočtu na letošní rok, dalších 334 milionů přidal v lednu, i tyto peníze šly hlavně do investic. S 309 miliony korun, jejichž rozdělení bude příští týden schvalovat krajské zastupitelstvo, tak letošní rozpočet posílí o 1,063 miliardy korun.

čtk