Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj se probudil do bílého rána: Někde sněží a vrstva nového sněhu může být i na hlavních tazích

20. 02. 2022 | 8:12

V Libereckém kraji do dnešního rána nasněžilo a místy se stále objevují sněhové přeháňky. I na hlavních tazích může ležet vrstva nového sněhu, varují silničáři. Pozor by si měli dát motoristé hlavně v horských oblastech. Zbytky rozbředlého sněhu leží i na hlavním tahu z Liberce na Turnov a Prahu. Směrem na západ sněhu ve srážkách ubývá, v sousedním Ústeckém kraji už většinou jen prší a silnice jsou holé a mokré.

zimaRolák
ilustrační foto

V Jizerských horách a Krkonoších napadlo od pěti do deseti centimetrů nového sněhu a stále místy sněží. Navíc fouká vítr, i když zdaleka ne tak silný jako v minulých dnech. Nárazy podle údajů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) většinou nepřesahují 40 kilometrů v hodině. Teploty se v kraji pohybují od minus tří do minus jednoho stupně, většinou je zataženo. Teploty v kraji by ale měly vystoupat až ke čtyřem stupňům nad nulou a sněžení postupně přejde v déšť, zesilovat bude i vítr.

V Ústeckém kraji už je většinou nad nulou a prší nebo mrholí, přes den mohou podle meteorologů teploty vystoupat až k deseti stupňům, mrznout nebude ani na horách. Většinou bude pršet. Od půlnoci platí nová výstraha před silným západním větrem. "Předpokládáme, že silný vítr s kratšími přestávkami bude přetrvávat na většině našeho území až do úterý," uvedl ČHMÚ. Výstrahu vydal s nízkým stupněm nebezpečí pro celé Česko. Vítr může v nárazech dosáhnout 55 až 75 km/h, na horách až 90 km/h.

čtk