Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu: V soutěži o top stromořadí loňského roku má kraj pět želízek v ohni

07. 01. 2023 | 7:36

Pět stromořadí z Libereckého kraje "bojuje" v anketě O nejoblíbenější Alej roku 2022. Jedná se o Nedamovskou alej, Valdštejnskou alej v Zahrádkách, Hlavickou alej ke hřbitovu, ovocnou alej k zaniklé osadě u Holan a alej mezi Albrechticemi a Vítkovem u Chrastavy. Hlasovat lze do 11.1.2023.

alejAlbrechtice22
Alej Albrechtice - Vítkov pobíž Chrastavy, jedna ze soutěžících. Foto z https://alejroku.cz/

Anketu Alej roku pořádá spolek Arnika již 12. rokem a  zapojuje se do ní široká veřejnost. Letos o titul soutěží 92 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky. Hlasování probíhá na webu alejroku.cz, kde si můžete vybrat jednu alej a dát jí svůj hlas. Na to ovšem máte už jen pár dní, protože hlasovací formulář se uzavře ve středu 11. ledna ve 12 hodin.

Vyhlašují se i vítězky za každý kraj a tady je to na prvních místech velmi napínavé,  například v  Karlovarském, Libereckém nebo Plzeňském kraji. Stojí za to hlasovat až do konce. Hlavní vítězka za celou Českou republiku a 14 krajských vítězek budou určitě velkým překvapením.

Cílem ankety je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Vzrostlé stromy nám totiž pomáhají zmírňovat následky veder a přívalových srážek. Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste sami vysadili, a o které budete pečovat i v příštích letech.
Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu.

TZ Arnika, kráceno