Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajská nemocnice preventivně oddělila provoz plicního oddělení. Hospitalizován tam byl muž pozitivní na COVID-19

27. 03. 2020 | 9:35

AKTUALIZOVÁNO: Krajská nemocnice provozně i kontaktně izolovala své plicní oddělení od zbytku nemocnice. "Jde o preventivní opatření, abychom eliminovali riziko," řekl ČTK mluvčí nemocnice Václav Řičář. Izolace se podle něj dotkne jen několika pracovníků. Důvodem je, že na plicním oddělení byl hospitalizován muž, u něhož se při přijetí nevědělo, že je pozitivní na COVID-19.

V Libereckém kraji je k dnešnímu ránu už 35 potvrzených případů nákazy koronavirem, jen za čtvrtek přibylo 13 případů. "Ze zdravotníků mám pocit, že není nakažený nikdo," řekl po jednání Krizového štábu Libereckého kraje krajský náměstek pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). Někteří zdravotníci jsou ale v domácí karanténě, jen z liberecké nemocnice jich je přes deset, protože byli na jarních prázdninách na dovolené v zahraničí.

Většina nemocných z Libereckého kraje se léčí doma, v Krajské nemocnici v Liberci jsou čtyři. "Jeden je na ARO a tři na infekčním oddělení," uvedl mluvčí nemocnice. Hospitalizovaný je na infekčním oddělení i zaměstnanec Domova důchodců v Českém Dubu na Liberecku, kvůli němuž se přijalo preventivní opatření pro plicní oddělení. Riziko, že někoho nakazil v nemocnici, je ale podle Řičáře malé. "Přestože nebyl považován za rizikového, tak jak personál, tak pacient měl ve všech okamžicích svého bytí a pohybu v nemocnici na ústech ústenku," uvedl.

V domácí karanténě jsou i dva pracovníci domova seniorů, s nimiž byl nemocný muž v nejčastějším kontaktu. Rychlotesty 100 klientů domova a 70 pracovníků sociálního zařízení na koronavirus byly negativní. "Také podrobný test jedné z našich pracovnic, která s ním byla v nejužším kontaktu, vyšel negativně," uvedl ředitel domova Radim Pochop. Nemocný muž nebyl v bližším kontaktu s klienty z domova. Kde se nakazil, se zatím neví. "Epidemiologické šetření pokračuje vyhledáváním úzkých kontaktů nemocného v práci a zejména v rodině. Všechny tyto osoby, u kterých je předpoklad užšího kontaktu, jsou a budou testovány PCR metodou. V tuto chvíli není důvod uzavírat Domov důchodců v Českém Dubu ani město Český Dub do karantény," uvedl ředitel krajských hygieniků Vladimír Valenta.

V Libereckém kraji je nejvíc nemocných na Liberecku, testy tam vyšly pozitivně 15 lidem. Po devíti potvrzených případech je na Jablonecku a Semilsku a jediný na Českolipsku. Podle informací z krajské hygienické stanice bylo zatím na nový typ koronaviru v kraji testováno 569 lidí, v karanténě je na základě rozhodnutí hygieniků deset lidí a u dalších bezmála 4000 karanténu uložili lékaři.

V Libereckém kraji funguje druhé stacionární odběrové místo

V Libereckém kraji ve čtvrtek začalo fungovat druhé stacionární odběrové místo pro pacienty s podezřením na koronavirus. Po Krajské nemocnici Liberec ho má i nemocnice v Jilemnici. Další vzniknou v Jablonci nad Nisou a České Lípě.

V Jilemnici bude fungovat odběrové místo denně včetně víkendu od 9:00 do 11:00. "Pokud to bude potřeba, provozní dobu prodloužíme," uvedl Sobotka. Na odběry jsou podle něj připravené také nemocnice v České Lípě a Jablonci nad Nisou. "Zatím nám chybějí testy a ochranné pomůcky. Jakmile budou, začnou odběrová místa fungovat," dodal náměstek. Odběry na všech těchto místech se podle něj budou dělat jen lidem, u nichž to doporučí hygienici nebo lékaři.

V nemocnicích v Liberci a Jilemnici jsou odběrová místa ve venkovních stanech. Pacient může vjet autem přímo do stanu, kam přijde zdravotník v ochranném obleku. "Ten otevřeným okénkem odebere biologický vzorek, předá jej k laboratornímu vyšetření a pacient může odjet. Dochází tím k úspoře času a také minimalizaci případných rizik," uvedl mluvčí kraje Jan Mikulička. Odběrová místa jsou v areálech nemocnic označena směrovkami.

Nemocných s koronavirem v Libereckém kraji je o polovinu více

V Libereckém kraji počet potvrzených případů nemoci COVID-19 stoupl ve čtvrtek o víc než padesát procent, z 22 na 35. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů ministerstva zdravotnictví. V celé republice je 2062 potvrzených případů, devět lidí v souvislosti s koronavirem zemřelo a deset se uzdravilo. Už neplatí, že v Libereckém kraji je nejméně nemocných. Lépe je na tom Plzeňský kraj s 32 případy. Nejvíce nemocných je v Praze, kde jich je více než 400.

V přepočtu na 100.000 obyvatel je v Libereckém kraji 7,89 případu. Většina nemocných z Libereckého kraje se léčí doma. V Krajské nemocnici Liberec leží jen tři nemocní, jeden na ARO a dva na infekčním oddělení. "Jednoho pacienta jsme mohli propustit do domácího léčení," dodal mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Podle informací z Krajské hygienické stanice v Liberci bylo zatím na nový typ koronaviru v kraji testováno 692 lidí, v karanténě je na základě rozhodnutí hygieniků deset lidí a u dalších bezmála 4000 karanténu uložili lékaři.

čtk, lo