Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajské týdny pro neziskový sektor vyjedou z knihovny na další místa, například do Liebiegova paláce

31. 01. 2024 | 16:37

Krajské týdny pro neziskový sektor představí v Liberci na pět desítek organizací a budou také o týden delší než loni. Organizátoři připravili program od 1. února do 11. března, hlavně v Krajské vědecké knihovně v Liberci se uskuteční více než 30 akcí.

LIebigPalKavárna v obnovené oranžerii se určitě stane centrem života komplexu.
archivní foto

Poprvé se uskuteční akce i mimo knihovnu - na technické univerzitě, v libereckém Liebiegově paláci a také v Obchodním centru Central v Jablonci nad Nisou. ČTK to dnes řekla Lucie Nováková z humanitární organizace ADRA, která je spoluorganizátorem.

"V Liebiegově paláci se uskuteční 20. února seminář Řekni mi, v sousedním Jablonci nad Nisou se 21. února uskuteční jeden z workshopů a 6. března na Technické univerzitě v Liberci se bude konat seminář o dobrovolnictví pro studenty," doplnil krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj). Liberecký kraj podle něj také v knihovně představí regionální výrobce a řemeslníky z projektu Liberecký kraj sobě nebo kampaň zaměřenou na náhradní rodinou péči, promítat se tam bude film Plné hnízdo.

V liberecké knihovně čekají na zájemce koncerty, filmy, konference, přednášky a workshopy určené nejen odborné veřejnosti. Nebudou chybět ani volnočasové aktivity pro děti a semináře pro školy. K důležitým tématům budou patřit mimo jiné péče o seniory a sociálně znevýhodněné skupiny, finanční gramotnost, první pomoc nebo práce s postiženými. Vstupné na všechny akce je zdarma, jen u některých workshopů budou lidé přispívat na materiál.

Akce, která představuje práci neziskových organizací, má v kraji více než dvacetiletou tradici, poprvé se uskutečnila v roce 1999, tehdy to byl celostátní projekt. Pouze v Libereckém kraji se ale podařilo ji udržet. Program se neuskutečnil jen v roce 2021, kdy byla knihovna v únoru a březnu kvůli koronaviru zavřená. "Bylo pro mě velmi důležité Týdny pro neziskový sektor udržet a dát prostor i malým neziskovým organizacím, která si propagaci nemohou dovolit," řekla Alena Kejzarová z Asociace nestátních neziskových organizací Libereckého kraje (ANNOLK).

Liberecký kraj se k organizátorům týdnů pro neziskový sektor připojil poprvé předloni, podle Ulvra je ale kraj partnerem řady neziskových organizací, na jejichž činnost pravidelně přispívá z krajského rozpočtu i z výtěžků benefičních akcí, jakou je například tradiční hejtmanský ples. V letošním roce kraj finančně podpoří kromě Týdnů pro neziskový sektor také projekt Rozsviťme Česko na podporu lidí s roztroušenou sklerózou, Den dobrovolnictví a setkání dobrovolníků a pracovníků neziskových organizací Děkujeme aneb Pomáhat je radost.

čtk