Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajskou Vesnicí roku 2023 se stal Bílý Kostel nad Nisou. Komise mj. ocenila podporu turistického ruchu

03. 08. 2023 | 16:52

Vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku 2023 v Libereckém kraji se stala obec Bílý Kostel nad Nisou na Liberecku. Hodnotitelská komise ocenila zejména komplexní přístup k rozvoji obce, vzdělávání, práci s mládeží, společenskému životu, péči o krajinu i k podpoře turistického ruchu, řekl dnes ČTK mluvčí kraje Jan Mikulička.

Bílý Kostel
Dominantou Bílého Kostela nad NIsou je bílý kostel. Foto archiv

Na Liberecko se podle něj titul vrátil po dlouhých 12 letech, slavnostní předání ocenění se v obci uskuteční za týden - 10. srpna.

"V Libereckém kraji se do letošního, 27. ročníku soutěže přihlásilo 13 obcí. Šest z Liberecka, jedna obec z Jablonecka, čtyři ze Semilska a dvě z Českolipska," doplnil krajský radní pro rozvoj venkova Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj). Přihlášené obce hodnotila komise v několika kategoriích. "Byly jimi koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství a krajinu, připravované záměry a informační technologie," dodal radní.

V Bílém Kostele nad Nisou žije bezmála 1100 obyvatel, obec leží v blízkosti hlavního tahu I/35 z Liberce na Děčín. Velkou měrou se podle Mikuličky obec podílela na budování páteřní cyklostezky Odra - Nisa a místní části Paradise, poblíž které je soukromé muzeum chleba a másla. Místním Bílý Kostel nabízí řadu kulturních akcí, ale také sportovní vyžití, k dispozici je sportovní areál včetně nového pupmtracku a cvičebních prvků podél cyklostezky. V posledních letech Bílý Kostel investoval do rozšíření mateřské školy, nové hasičské zbrojnice nebo do přípravy pozemků pro nové rodinné domy.

Bílý Kostel získá nejen Zlatou stuhu pro vítěze v kraji, postoupí i do republikového finále, dostane také milionovou dotaci z ministerstva pro místní rozvoj. Liberecký kraj navíc umožní vítězi krajského kola čerpat půlmilionovou dotaci z Programu obnovy venkova. Komise udělila i další ocenění - Modrou stuhu za společenský život získaly Všelibice na Liberecku, Bílou stuhu za činnost mládeže Zlatá Olešnice na Jablonecku. Oranžovou stuhou za spolupráci obce a zemědělského subjektu se může pyšnit obec Roprachtice ze Semilska.

čtk