Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajský hygienik Valenta na vlastní žádost ve funkci končí, ministerstvo vypsalo řízení na nového

11. 10. 2021 | 14:28

Liberecký krajský hygienik Vladimír Valenta skončí letos na vlastní žádost ve funkci. Valenta to dnes řekl ČTK. Ministerstvo zdravotnictví už vypsalo výběrové řízení na nového ředitele krajské hygienické stanice v Libereckém kraji. Oznámení resort vyvěsil na webu. Zájemci se mohou hlásit do 10. listopadu. Vítěz výběrového řízení by měl nastoupit v lednu příštího roku. Valenta (*14. října 1958) hodlá odejít do předčasného důchodu.

valentaHygLK
Ředitel krajské hygieny Vladimír Valenta loni obdržel od hejtmana záslužnou medaili integrovaného záchranného systému za boj proti koronaviru. Foto: LK

"Na jaře letošního roku jsem oznámil hlavní hygieničce a panu ministrovi, že chci z osobních a zdravotních důvodů v listopadu skončit," řekl dnes ČTK Valenta, který ve čtvrtek dovrší 63 let. Půjde do předčasného důchodu. "Jsem ve funkci přes 30 let, což není zrovna krátká doba. Od roku 1990 jsem byl okresní hygienik, krajský hygienik, hlavní hygienik," dodal. Přiznal, že by zřejmě odešel dřív nebýt koronavirové pandemie. "Rozhodně to nebylo pod nátlakem, je to moje rozhodnutí," zdůraznil.

Hygienik a epidemiolog Valenta byl v letech 2012 až 2016 hlavním hygienikem ČR. Už předtím vedl libereckou krajskou hygienickou stanici, po odchodu z funkce hlavního hygienika se do Liberce vrátil. "Právě zdravotní důvody mi zabránily, abych se loni na jaře na ministerstvo vrátil po odchodu Evy Gottvaldové," doplnil Valenta. Věří, že na Krajské hygienické stanici v Liberci je dostatek kvalitních lidí, kteří ho mohou ve vedení vystřídat.

Ministerstvo dnes vyhlásilo také výběrové řízení na ředitele pražské hygienické stanice, kterou vede sedmdesátiletá Zdeňka Jágrová. Ministerstvo odchod ředitelky zdůvodnilo tím, že podle služebního zákona vedoucí úřadu může vykonávat funkci maximálně do 70 let věku. Nástupce Jágrové by měl rovněž nastoupit v lednu příštího roku.

čtk