Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krkonošský vrch Strážník míval kdysi velký význam, hlídal bezpečí kraje

23. 05. 2020 | 18:27

Kdysi to býval kopec, který měl pro bezpečnost kraje velký význam. Vrch Strážník v Krkonoších sloužil, jak název napovídá, coby strážný vrch, z něhož byly v minulosti varovány okolní vesnice před vpádem nepřítele tím, že se na kopci zapálila vatra. Takovéto ohňové poselství se pak z hor dostalo přes vrch Kozákov po celém kraji až do středu Čech. Kdo na kopec vystoupá, toho čeká coby odměna krásný výhled.

Strážník
Foto: LK

Každý, kdo rád objevuje krajinu, si nenechává ujít výhledy. A že jich v našem kraji je! Snažíme se představit taková místa, která nejsou notoricky známá a Strážník je jedním z nich,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Strážník se nalézá u Rokytnice nad Jizerou. V nadmořské výšce 778 metrů je skalní výchoz, který je upravený jako vyhlídka s lavičkami se stolem a dřevěnou tabulí s popisem výhledů. Při dobrém počasí je možné prohlédnout si z ptačí perspektivy celou Rokytnici, Lysou horu a Kotel.

Nejkratší cesta ke kopci je po žluté turistické stezce z náměstí v Rokytnici nad Jizerou. Z ní se pak odděluje červená, která zavede až na vrchol.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

LK/Jan Mikulička