Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvalita vody v koupalištích je dobrá, chybí lepší počasí. Maškovka otevření raději odložila

26. 05. 2022 | 12:24

Kvalita vody v přírodních koupalištích v Libereckém kraji je na úvod sezony výborná, vyplývá z prvních rozborů Krajské hygienické stanice v Liberci. Umělá venkovní čekají na lepší počasí. Zahájení sezony na příští týden odložilo i nejmodernější koupaliště v kraji, které je v Maškově zahradě v Turnově. Původně chtělo otevřít už v pátek.

Maskovka 20mad
archivní foto Maškovky Mad

"Připraveno máme vše, ale počasí na víkend je takové, že by stejně lidé nepřišli, tak to odložíme. Zatím to předběžně vypadá na příští týden, na středu nebo čtvrtek, kdy by teploty měly být nad 20 stupňů," řekl dnes ČTK manažer Maškovy zahrady Tomáš Špinka. Podle něj se opakuje situace z minulého roku. "To jsme také plánovali, že otevřeme poslední květnový víkend a otevírali jsme až první týden v červnu," dodal.

Novinkou bude stálé pódium pro kulturní akce i animační programy pro děti a o letních prázdninách budou moci návštěvníci využívat dvě ohniště. Dražší ale bude vstupné. "Museli jsme zvednout tarify o 20 korun. Celodenní stálo dosud 120 korun a pro letošní rok nám rada města schválila navýšení na 140," řekl Špinka. V Maškově zahradě vstupné zdražovali naposledy v roce 2019.

O desetikorunu na 100 Kč zdražilo základní celodenní vstupné na koupališti Sluníčko ve Vratislavicích nad Nisou na okraji Liberce. "Sice jsme zdražili, ale udělali jsme tam jiné výhody. Třeba jsme dali slevy pro vstup jednoho dospělého se dvěma nebo třemi dětmi. To nebylo, vždycky jsme to měli na dva dospělé a nějaké děti. A pak jsme dali, že od 16:00 je základní vstupné za 80 korun, čili oproti loňsku je o deset korun levnější. A dvě hodiny před uzavřením je opět snížené vstupné za 50 korun, řekl provozovatel koupaliště Petr Polda. I Sluníčko s otevřením čeká na lepší počasí. "Máme připraveno a udělané i rozbory vody, takže když se udělá hezky, tak dáme na internet, že otevíráme," dodal Polda. Žádné větší opravy před sezonou podle něj nedělali.

Na přírodních koupalištích v kraji se lidé už koupou, třeba na Kristýně v Hrádku nad Nisou, na liberecké či jablonecké přehradě nebo v Máchově jezeře u Doks. Proměnou tam prošla západní zátoka hlavní pláže, z níž nechalo město odstranit starý tobogan. Nově tam je prodloužená promenáda a zátoka je upravená. Díky nově pořízenému stroji by mělo být letos snadnější udržovat písek na plážích čistý. "Je to zařízení na hloubkové čištění písku, můžeme ho vyčistit až do hloubky 15 centimetrů," uvedl správce městských pláží na Máchově jezeře Aleš Zumr. Na vyčištění celé pláže je podle něj potřeba pět až šest hodin, což se bude dělat jednou za dva až tři týdny. Cena základního vstupného na hlavní pláž jezera bude stejně jako loni 70 Kč pro dospělého a 40 Kč pro děti a seniory, místní držitelé permanentek nic neplatí. Vstupné podle Zumra ale zatím nevybírají. "Začneme ho vybírat asi o víkendech od června, záležet bude na počasí," dodal.

čtk