Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvalita vody ve většině koupališť je výborná. Zákaz koupání neplatí pro žádné místo

20. 06. 2024 | 15:24

Kvalita vody ve většině přírodních koupališť v Libereckém kraji je výborná. Zhoršenou mají jen čtyři z těch, která hygienici v kraji pravidelně sledují. Zákaz koupání neplatí pro žádné místo. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

koupaliste 3univ
Ilustrační foto

Na druhém z pěti stupňů hodnocení jsou rybníky v Nedamově u Dubé na Českolipsku a v Sedmihorkách v Českém ráji. Riziko zdravotních obtíží je malé, přesto hygienici lidem doporučují, aby se po koupání v nich osprchovali. Mírně zhoršenou kvalitu vody v těchto nádržích značí snížená průhlednost.

Na třetím stupni jsou dvě oblíbená jezera na Českolipsku, Máchovo u Doks a nedaleké Hamerské. Pro obě jsou důvodem zvýšený výskyt sinic, což ani pro jedno jezero není neobvyklé. Třetí stupeň hodnocení hygieniků značí, že voda v jezerech není vhodná ke koupání citlivých jedinců, mezi něž patří těhotné ženy, děti či alergici. I pro jezera platí doporučení hygieniků, že by se lidé po koupání v nich měli osprchovat.

Naopak výborná kvalita vody je například v zatopeném lomu Kristýna v Hrádku nad Nisou na Liberecku, přehradě Mšeno v Jablonci nad Nisou nebo Radvaneckém rybníku ve Sloupu v Čechách na Českolipsku.

čtk