Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Letní sezona v kraji byla špatná pro koupaliště. Pro kempy, památky a další turistické cíle byla spíše dobrá

29. 08. 2020 | 8:10

V Libereckém kraji byla letní sezona špatná pro provozovatele koupališť, nepřálo jim počasí v červenci. Pro kempy, památky a další turistické cíle byla spíše dobrá, vyplývá z ankety ČTK.

koupani turnov1
Foto: Artur Irma

Nepříliš dobrá byla pro provozovatele koupališť v kraji už loňská sezona, letošní je ještě horší. "Srpen nás trochu zachránil," uvedl vedoucí areálu Maškova zahrada v Turnově Tomáš Špinka. Turnovské koupaliště je v provozu od roku 2016, letošní sezona bude podle Špinky nejhorší. Kvůli omezením v souvislosti s koronavirem začala skoro o měsíc později než obvykle, na konci června. A v červenci přišlo podle Špinky jen 8500 lidí, tak málo jich předtím první prázdninový měsíc nikdo nebylo a ve srovnání s loňským šlo o pokles o 40 procent. Srpen byl výrazně lepší. "Prvních 14 dnů jsme měli 17.500 lidí a vypadá to, že na konci měsíce budeme mít za srpen 21.000," dodal Špinka. Ani to ale podle něj sezonu nezachrání. Loni ke konci srpna mělo koupaliště 44.000 návštěvníků, letos se zřejmě nedostane ani nad 30.000.

Zhruba poloviční návštěvnost ve srovnání s loňskem má koupaliště Sluníčko v Liberci-Vratislavicích. "Pro venkovní koupaliště to letos prostě nevyšlo," řekl správce Sluníčka Petr Polda. Tržby jsou nyní podle něj za celou sezonu o něco vyšší, než jaké byly loni jenom za červen.

Spokojenější jsou provozovatelé kempů. Radek Petr z rekreačního areálu u zatopeného lomu Kristýna v Hrádku nad Nisou na Liberecku odhadl nárůst počtu návštěvníků oproti loňsku asi o desetinu až pětinu. Obdobný nárůst měla i společnost Regata Máchovo jezero, jež provozuje na Máchově jezeře na Českolipsku dvě z pěti pláží, lodní dopravu a kemp Klůček. Lepší tržby bude mít zřejmě obecní kemp z nedalekého Hamerského jezera. "Lidí sice více nebylo, ale zdržovali se tady déle. Obvykle se kemp v neděli vyprázdnil a najíždělo se v průběhu týdne. Teď se to drželo stabilně po celý týden," uvedl starosta Hamru Milan Dvořák.

Plných kempů si všiml i kastelán hradu Bezděz Kamil Seidl, když je objížděl s plakáty. Znát to bylo podle něj i na návštěvnosti hradu, za červenec přišlo přes 22.600 lidí, o 4000 více než loni. "Srpen se zatím jeví stejně jako loni," uvedl Seidl. Všiml si také, že v tuzemsku zůstala řada Čechů, kteří obvykle tráví dovolenou v zahraničí. "Na skladbě návštěvníků je vidět, že chodí i ti, kteří by normálně nepřišli," dodal. Lepší návštěvnost než loni měly v létě i další hrady a zámky v kraji. "Nicméně se nám nepodaří určitě v žádném případě dohnat ztráty, které jsme měli v průběhu prvního pololetí," uvedl regionální ředitel Národního památkového ústavu na Sychrově Miloš Kadlec. Kvůli koronaviru památky zahájily letos sezonu s dvouměsíčním zpožděním.

Srovnatelná s loňskem je letní návštěvnost Bozkovských dolomitových jeskyní na Semilsku. "Je to o malinko slabší v tom, že jsme měli menší skupiny, abychom to rozumně zvládli a skupiny oddělili kvůli situaci, která v současné době v republice panuje," uvedl vedoucí jeskyní Dušan Milka. Podle něj si jeskyně prohlédlo za poslední bezmála dva měsíce přes 32.000 lidí. Rozdíl je ve složení návštěvníků. "Odhadem asi z 96 procent letos přijeli Češi," dodal Milka. Cizinci v minulých letech tvořili zhruba čtvrtinu návštěvníků. Obdobnou zkušenost má liberecké science centrum iQLandia, do něhož přišlo o prázdninách o čtvrtinu víc českých turistů než loni. Úbytek zahraničních návštěvníků ale vyrovnat nedokázali, propad podle ředitele centra Pavla Coufala bude do deseti procent.

Průměrný byl v létě zájem o libereckou zoo, jež je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v kraji. "Přestože červencová návštěvnost byl o pár procent vyšší než v předchozích letech, v srpnu přišlo do zoo v důsledku horkých letních dní méně lidí," uvedla mluvčí zoo Barbara Tesařová. Propad oproti loňskému srpnu je asi o 15 procent, loňský rok byla ale z pohledu návštěvnosti třetí nejlepší ve 115leté historii zoo.

čtk