Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec zaplatí letos za veřejné osvětlení 30 milionů, dvakrát víc než loni. Další města už realizovala úsporá opatření

26. 06. 2023 | 5:00

Liberec zaplatí letos jen za elektřinu pro veřejné osvětlení 30 milionů korun, zhruba dvakrát víc než loni. Od zvažovaných úsporných opatření ale radnice ustoupila v obavách ze zhoršení bezpečnosti v ulicích stotisícového města. ČTK to řekl náměstek primátora Jiří Šolc (ANO), který věří, že se na příští rok podaří nakoupit elektřinu levněji a náklady budou nižší.

MPradnice
Foto: archiv

Pomoci by měly také investice do výměny svítidel za úsporné LED osvětlení. "Úspory osvětlení byly na stole, ale nakonec jsme se rozhodli ho neomezovat, protože jsme vyhodnotili potenciální rizika jako příliš velká. Ve velkém městě jsou chodníky a přechody zkolaudované na provoz s veřejným osvětlením, a kdybychom ho vypnuli, a něco by se stalo, tak by nás to mohlo přijít draho," doplnil Šolc. Tam, kde už město vyměnilo staré osvětlení za moderní, se ale podle něj snižuje v noci napětí. "Svítí o trochu méně a to lidi moc nepoznají," dodal.

V krajském městě má veřejné osvětlení kolem 16.000 světelných bodů, úspornější LED svítidla jsou podle Šolce na třetině lamp. "Průběžně měníme světla a také stožáry za úspornější, teď to děláme na Králově Háji, a zároveň jsme si řekli o velkou dotaci z ministerstva průmyslu a obchodu na výměnu asi 1300 dalších světelných bodů za úsporné LEDky. Tím uspoříme dalších 30 procent elektrické energie," dodal primátorův náměstek. Město na projekt získalo desetimilionovou dotaci, a zhruba stejnou částku přidá ze svého.

Jablonec nad Nisou, foto archiv

Do modernizace osvětlení investuje miliony i sousední Jablonec nad Nisou. Druhé největší město v kraji osvětluje 6400 sloupů veřejného osvětlení. Radnice si nechala před třemi lety zpracovat projekt jeho modernizace, původně byl rozložený do deseti let, kvůli strmému růstu cen energií se ho ale rozhodli dokončit výrazně rychleji. Loni se ve městě podařilo vyměnit bezmála 600 svítidel, další obnova byla součástí rekonstrukcí komunikací, letos práce pokračují.

Vyměnit chtějí letos přes 1200 svítidel, na výměnu 880 získalo město osmimilionovou dotaci, další stovky lamp vymění při údržbě technické služby. "Za úspornější se postupně mění také osvětlení ve školách a školkách, městských organizacích, v rozpočtu je na to asi pět milionů korun a další peníze máme v rezervě," řekl náměstek primátora Petr Roubíček (ODS). Radnice připravuje podle něj ještě třetí etapu, na kterou chce žádat dotace.

Nový Bor

V Novém Boru na jaře vyměnili dalších 544 lamp za úspornější, ale výkonnější LED svítidla. Na modernizaci získala radnice dotaci 3,4 milionu korun. Město díky tomu výrazně ušetří. Při loňských cenách by radnici přišlo osvětlení na téměř devět milionů korun. "Ale díky loňské výměně osvětlovacích těles v Arnultovicích a té letošní se dostaneme na částku o bezmála dva miliony nižší," doplnil starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

Česká Lípa

Česká Lípa získala dotaci na modernizaci osvětlení už v letech 2014 a 2015, kdy nechala vyměnit zhruba 330 svítidel zejména v oblastech Dubice a Svárova. LED osvětlení lemuje také nové chodníky za vlakovým nádražím nebo na Starých Ladech. Letos je v plánu výměna 757 výbojek za úsporná LED svítidla, je to zhruba šestina veřejného osvětlení ve městě. "Náklady na osvětlení města by to mělo snížit zhruba o pětinu," dodala mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová. Na projekt získalo město devět milionů z Národního plánu obnovy.

čtk