Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká záchranka získala první speciální sanitu pro převoz pacientů s nebezpečnou nákazou

28. 02. 2023 | 14:49

Záchranná služba v Libereckém kraji si pořídila i díky evropské dotaci první speciální sanitu uzpůsobenou pro převoz pacientů s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc. Stála skoro 5,5 milionu korun. Záchranáři v sanitce budou testovat i nízkofrekvenční sirénu a solární dobíjení akumulátoru, který napájí přístroje v její zástavbě. Novinářům to dnes řekl krajský vedoucí dopravy záchranné služby Aleš Smetana.

sanitky31
Archivní foto: Artur Irma

"Má jako první v republice solární panel na střeše. Takže se může při dobrých podmínkách světelných částečně dobíjet zástavba," uvedl Smetana. To podle něj potřebují pro případy, kdy bývá sanitka u zásahu několik hodin či dnů. U jiných sanitek se to podle něj dosud řešilo například tím, že měla nastartovaný motor.

Nízkofrekvenční sirénu podle Smetany zatím zkoušejí u některých svých vozidel jen hasiči. Její výhodou je, že zvuk v nízkých frekvencích lépe prostupuje překážkami a způsobuje vibrace. To může pomoci například u řidičů, kteří v autě poslouchají nahlas rádio. "Aby je to upozornilo, že se něco děje, že přijíždí nějaké vozidlo s předností v jízdě," dodal Smetana.

Navenek vypadá speciální vozidlo jako běžná sanitka, bude proto primárně nasazované do běžného provozu. "Aktivace do podoby izolačního vozidla s plným vybavením trvá v řádu minut," uvedl krajský vedoucí oddělení krizové připravenosti záchranné služby Jaromír Bok.

Sanitka je konstrukčně uzpůsobena tomu, aby se nákaza nikam nešířila. "Je navržena tak, aby zabránila přenosu infekce z nakaženého pacienta do okolního prostředí. Proto má sanita například vlastní uzavřený ventilační systém, kdy vzduch z prostoru s pacientem proudí do okolí přes filtr," řekl krajský ředitel záchranářů Luděk Kramář. To znamená, že prostor zástavby, kde se záchranáři věnují pacientovi, je neprodyšně oddělený i od kabiny řidiče. "Řidič tak může jet bez ochranných pomůcek," dodal Bok. Součástí vybavení sanitky je i takzvaný biovak, do kterého je možné uložit pacienta s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc, aby neohrožoval ani své bezprostřední okolí.

Krajští záchranáři získali také dodávku, kterou jim daroval Liberecký kraj. Je určená pro řešení události s hromadným postižením osob, sloužit může jako štábní vůz nebo jako zázemí pro posádky při dlouhotrvajících zásazích. Toto vozidlo je vybavené vlastní elektrocentrálou, satelitním telefonem, obrazovkou či tiskárnou.

čtk