Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké asistenční centrum odbavilo o víkendu další skupinu ukrajinských Romů

23. 05. 2022 | 14:14

Liberecké asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) odbavilo o víkendu další skupinu ukrajinských Romů. Tentokrát jich do Liberce dorazilo 21, sedm z nich ale z centra vykázali, protože už byli dříve registrováni, pomoc čerpali a na další neměli nárok.

nouzeLKb
archivní foto z počátků krize

ČTK to řekl ředitel hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Hadrbolec. Z 56 ukrajinských Romů, kteří do Liberce dorazili o minulém víkendu, jich podle něj v kraji zbylo deset.

Kvůli malému zájmu omezilo už před týdnem liberecké centrum o víkendech své služby a zajišťuje jen nouzové přístřeší. Pro případ, že dorazí velká skupina, jsou ale podle Hadrbolce v pohotovosti policisté, lidé ze sociálního odboru a také třeba ze zdravotních pojišťoven, aby bylo možné uprchlíky odbavit, zajistit jim ubytování i stravu. Do práce tak museli tito lidé i tentokrát. K ubytování uprchlíků, většinou žen s pěti až šesti dětmi, využil kraj zejména své ubytovací kapacity nebo ubytovny státu.

Celkově podle Hadrbolce ukrajinských uprchlíků dál ubývá. "Za minulý týden jsme odbavili 306 osob, což je zhruba čtvrtinový pokles, a ubytovali jsme 128 osob," řekl Hadrbolec. Pro dalších 48 lidí zajišťovali hasiči nové ubytování, protože to dosavadní museli kvůli vypršení smluv s ubytovateli ukončit. Míst pro uprchlíky je zatím podle ředitele hasičů v kraji dostatek, i když na konci května končí dalších deset ubytovatelů. Najít nové ubytování tak bude nutné pro několik stovek lidí. "Co víme, tak by neměl být problém najít pro ně nové ubytování," dodal Hadrbolec.

Liberecký kraj by měl zajistit také péči pro 18 Ukrajinců s postižením. "Jde většinou o lidi s těžkým či kombinovaným handicapem. Ubytovat bychom je měli v soukromém zařízení Pampeliška ve Stráži pod Ralskem, kde je volné místo," řekl náměstek hejtmana pro sociální věci Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). V současné době podle něj kraj pro umístění těchto lidí požaduje, aby s nimi dorazil i personál, ten totiž k dispozici není.

čtk