Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj a čtvrtina jeho měst a obcí vyvěsí i letos vlajku pro Tibet

07. 03. 2024 | 15:38

Liberecký kraj i čtvrtina jeho měst a obcí vyvěsí i letos vlajku pro Tibet. V letošním roce uplyne 65 let od povstání proti čínské okupaci Tibetu. Ke kampani na podporu Tibeťanů se v kraji poprvé připojí třeba Bílý Kostel nad Nisou na Liberecku nebo Nový Oldřichov na Českolipsku. Stejně jako loni nevyvěsí vlajku v Jablonci nad Nisou, návrh nezískal v zastupitelstvu podporu. Liberecký kraj vyvěsí vlajku popatnácté, nad sídlem kraje zavlaje už v pátek ráno, řekl dnes ČTK mluvčí úřadu Filip Trdla.

tibet kraj 2 DSC 1273
Archivní foto, LK

Mezinárodní projekt Vlajka pro Tibet organizuje občanské sdružení Lungta. Akce se koná vždy 10. března, v den výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Na budově krajského úřadu zavlála tibetská vlajka poprvé v roce 2003 za prvního hejtmana Pavla Pavlíka (ODS) a pak v roce 2004, o rok později ji vyvěsil i druhý hejtman Petr Skokan (ODS). Pak už Liberecký kraj vlajku nevyvěšoval, k projektu se znovu připojil až s nástupem Starostů pro Liberecký kraj do vedení kraje.

Poprvé tak vlajka nad sídlem kraje znovu zavlála v roce 2013 a od té doby ji vyvěšují každoročně. "Osud malé země utlačované o mnoho větším sousedem je v současné době aktuální víc než kdykoliv předtím. Pevně věřím, že se Tibetu podaří osvobodit se z čínského područí a stejně tak jednoho dne dokáže Ukrajina odvrátit barbarský útok Ruska," uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Třeba v Jablonci nad Nisou, který je druhým největším městem v kraji, letos zastupitelé vyvěšení vlajky nepodpořili. Poprvé se přitom město ke kampani připojilo v roce 2004. Na tamní radnici pak vlála pravidelně do roku 2011. O rok později už město vlajku nevyvěsilo, v únoru 2012 totiž Jablonec uzavřel smlouvu o partnerství s jihočínským městem Pej-chaj. V dalším roce už ale tibetská vlajka na radnici opět vlála a pak znovu každoročně do roku 2015. V dalších třech letech se město ke kampani nepřipojilo, znovu vlajku vyvěsilo v letech 2019 až 2022.

Akce Vlajka pro Tibet připomíná 80.000 obětí potlačeného povstání v tibetském správním centru Lhase v roce 1959. Česko se ke světové akci na podporu Tibetu připojilo poprvé v roce 1996, kdy vlajku vyvěsily první čtyři radnice. V loňském roce se k akci připojilo 867 obcí, měst, městských částí nebo krajů, vlajky vyvěsili i školy nebo obyvatelé. Podle sdružení Lungta se letos zatím k projektu přihlásilo 845 měst a obcí a všechny kraje s výjimkou Jihočeského, Královéhradeckého, Olomouckého a Zlínského.

čtk