Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj chce letos znovu turistickou linku kolem Souše, elektrobus možná nahradí vůz na stlačený zemní plyn

09. 02. 2020 | 13:03

Liberecký kraj plánuje turistickou linku, kterou loni zavedl kolem přehrady Souš, i na letošní léto. O zkušební provoz loni od srpna do září byl větší zájem, než se čekalo. Loni jezdil kolem přehrady elektrobus. Jaký vůz tam kraj nasadí letos, zatím není jasné. Nejvíc je ve hře pohon na stlačený zemní plyn (CNG), řekl dnes ČTK hejtmanův náměstek pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

ebusSoušFBdemčak
archivní foto ebusu

Silnice kolem Souše, která leží v Jizerských horách ve výšce 770 metrů nad mořem, je spojnicí z Frýdlantského výběžku na Jablonecko. Vede ale po hrázi nádrže, která zásobuje pitnou vodou obyvatele Liberecka a Jablonecka. Kvůli vysokému riziku znečištění proto celoročně nesmí na silnici nákladní auta nad 3,5 tuny, v létě se otevírá jen pro osobní dopravu. I autobusy musí hory objet a cesta je tak o 30 kilometrů delší. "Nasazení elektrobusu loni umožnilo získat výjimku na zavedení turistického spojení mezi Souší a Smědavou," dodal Sviták.

Elektrobus, s nímž tam firma ČSAD Liberec v létě jezdila, byl v Česku prototypem a dopravce za něj zaplatil zhruba 100.000 korun. "Stálo nám za to si vyzkoušet přínosy a negativa tohoto druhu pohonu. Tam, kde jsme ho využili, se navíc ukázalo, že cestující mají zájem o takovýto druh přepravy v lokalitě. Bylo by dobré najít takovou variantu, aby se v tom dalo pokračovat i v dalších letech," řekl předseda představenstva ČSAD Liberec Martin Bobek.

Při zkušebním provozu se však ukázalo, že na náročné horské podmínky elektrobus nestačí. "Víc stál a chladil, než jezdil," poznamenal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj proto nyní řeší, jaký vůz do oblasti citlivé na znečištění nasadit. Podle Svitáka by byl nejlepším řešením plynový autobus, jezdit by měl v letních měsících o víkendech. "Chceme určitě linku zachovat. Zájem, jaký o ni loni v létě byl, předčil všechna naše očekávání," dodal Sviták.

čtk