Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj chce znovu jednat o schválení nového oboru zaměřeného na policii

02. 05. 2023 | 19:31

Liberecký kraj chce znovu jednat o otevření nového oboru Bezpečnostně právní služby zaměřeného na policii, vězeňskou službu a veřejnou správu. Rozšířit by měl nabídku studia na Střední škole řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou, škola zatím o obor usilovala marně, souhlas ministerstva vnitra se nepodařilo získat ani kraji. Ministerstvo školství podmiňuje schválení oboru souhlasem ministerstva vnitra, řekl dnes na dotaz ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

policie dal 10
Archivní foto, Mad

O otevření nového oboru usiluje jablonecká škola více než dva roky. "Podle vyjádření ministerstva vnitra jsou kapacity dostatečné," řekl již dříve ČTK ředitel školy Martin Kubáč, který se oboru nechce vzdát. Poptávka po absolventech je podle něj v kraji vysoká nejen od policie a strážníků, ale také z věznic a úřadů. Obor v kraji nabízí jen soukromá škola v Kateřinkách, podobně zaměřený obor Ekonomika podnikání se zaměřením na bezpečnostní služby nabízí soukromá Euroškola v České Lípě a krajská Střední škola Semily zase nabízí obor Požární ochrana. Zájem uchazečů všude převyšuje možnosti škol.

Na škole řemesel a služeb v Jablonci studuje zhruba 300 dětí, některé obory, jako výroba skleněné a kovové bižuterie nebo sklář - výrobce a zušlechťovatel skla se zaměřením na technické sklo, se nikde jinde v Česku nevyučují. Nový obor už měl ředitel zajištěný, sám je bývalým policistou, proto pro odborné předměty sehnal lidi z praxe. Dohodnul se také s policií a vězeňskou službou na praxi pro studenty. "Velký zájem mají o tento obor také rodiče, nemusí se totiž bát, že by jejich děti pak nenašly uplatnění," dodal ředitel.

Školu podobného zaměření by uvítala i policie a vězeňská služba. Policii ČR chybí jen v Libereckém kraji kolem 230 policistů. Z 1437 tabulkových míst jich podle krajského ředitele Libora Špráchala není obsazených téměř 16 procent. Sehnat nové policisty se daří jen obtížně, loni z 279 žadatelů uspěla čtvrtina. Kvůli nedostatku lidí loni policie obvodní oddělení v kraji pospojovala, aby dokázala zajistit nepřetržitou službu. O absolventy mají zájem i městské policie, desítky lidí chybí vězeňské službě.

V Česku nabízejí obor zaměřený na bezpečnostně právní služby (68-42-M/01) tři desítky středních škol a učilišť, z toho dvě třetiny míst jsou na soukromých školách, kde se většinou platí školné, a jen třetina míst je na školách veřejných. Podle údajů z webu Střední školy.cz nastoupilo loni v zemi ke studiu 1593 studentů, letos je v nabídce 1652 míst, z toho jen necelá třetina je na veřejných školách, zbylá místa jsou na školách soukromých.

čtk