Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj hledá dodavatele plynu a elektřiny na příští rok, zakázky vypsal podruhé

28. 07. 2023 | 17:26

Liberecký kraj znovu hledá dodavatele plynu a elektřiny na příští rok pro úřad a krajské organizace, ale také pro některé obce. ČTK to dnes zjistila na krajském profilu zadavatele. První soutěž na konci června musel kraj zrušit, nabídkové ceny byly vyšší, než zadání připouštělo. U elektřiny byla tehdy nejvyšší přípustná cena nastavena na 4000 korun za megawatthodinu (MWh) bez DPH, u plynu v případě velkoodběru na 1400 korun a u maloodběru na 1500 korun. V nové soutěži kraj maximální přípustné ceny zvýšil.

elektrika -4666566 1280
Ilustrační foto

"I když byly nabídkové ceny jen o málo vyšší, nebylo možné je přijmout, stanovená cena je strop," řekl ČTK ke zrušení první soutěže náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti). I proto se kraj snaží energie nakoupit prostřednictvím takzvaného dynamického nákupního systému. Ten je mnohem pružnější a lépe reaguje na vývoj cen na trhu než běžná veřejná soutěž, trvá deset dní, po dohodě ho lze ale zkrátit na tři dny. Běžná soutěž může podle Miklíka trvat i tři měsíce.

Na rozdíl od loňského roku, kdy kraj počítal s nákupem za spotové ceny a hledal jen obchodníka s nejnižší marží, letos stanovil maximální cenu, v celkovém objemu tak aktuálně vypsal šest zakázek - tři na dodávku elektřiny a tři na dodávku plynu, dohromady za více než 384 milionů korun. U elektřiny se cena v případě vysokého napětí zvýšila z původních 4000 korun za MWh na 4200 korun bez DPH, u nízkého napětí až na 4600 korun.

Plyn chce kraj nakoupit nejen na příští rok, ale i na ten následující. Maximální přípustnou cenu na příští rok zvýšil na 1700 korun za MWh z červnových 1400 korun u velkoodběru a 1500 korun u maloodběru. U zakázky na dodávku pro rok 2025 je maximální cena nastavena na 1600 korun. Lhůta pro podání nabídek končí v případě dodávek elektřiny 2. srpna, u zakázek na dodávky plynu ještě o týden později - 9. srpna.

Letos kraj nakupuje energie za spotové ceny, v květnu se cena pohybovala v případě elektřiny kolem 2500 korun za MWh a u plynu to bylo 1347 korun. Letos je v krajském rozpočtu na energie 400 milionů korun, čtvrtinu ale zřejmě díky poklesu cen ušetří. Nákup za spotové ceny se tak letos osvědčil, pro příští roky chce ale kraj ceny zafixovat, protože skončí zastropování cen vládou. "Nechceme se dostat do situace, že bychom mohli nakupovat za ještě vyšší ceny než letos," dodal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

čtk