Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj měl nejvyšší denní přírůstek covidu za šest týdnů. Vítejte v pátém stupni PES

23. 12. 2020 | 8:54

V Libereckém kraji za úterý přibylo 516 potvrzených případů covidu-19, před týdnem jich bylo 435. Je to nejvyšší denní přírůstek za posledních šest týdnů. Přes 500 případů bylo v kraji naposledy 12. listopadu, kdy bylo pozitivně testováno na koronavirus 622 lidí, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

coronaDopravaFBVomáčka
Nejvýstižnější archivní foto z první vlny...

Rizikový index ve stobodovém systému PES stoupl za Liberecký kraj ze 76 na 80 bodů a za celou zem ze 76 na 81 bodů. Odpovídá to pátému, tedy nejpřísnějšímu stupni systému PES.

Opatření platí v zemi pro čtvrtý stupeň, dnes bude vláda rozhodovat o zavedení přísnějších restrikcí.

Z regionů Libereckého kraje je v pásmu čtvrtého stupně nadále jen Semilsko, druhý den za sebou má index na 74 bodech. Ostatní okresy jsou v pátém stupni. Podle systému PES výrazně stoupla rizikovost na Českolipsku, kde index za jediný den stoupl o deset bodů na 81. Naopak rizikové skóre pro Jablonecko kleslo o pět bodů na 80. Nejhorší je Liberecko, kde index je čtvrtý den v řadě na 85 bodech. Také podle přepočtu počtu případů za posledních sedm dnů na 100.000 obyvatel je na tom Liberecko nejhůře s 528 nakaženými a Semilsko nejlépe s 377.

Od začátku epidemie ministerstvo zdravotnictví eviduje přes 29.000 nakažených z Libereckého kraje, vyléčených je přes 24.300. Takzvaně aktivních případů, kam patří i pozitivně testovaní bez příznaků, je v kraji nyní 4372 lidí. Maximem bylo 5431 ze 4. listopadu. V souvislosti s koronavirem zemřelo v kraji od začátku epidemie 382 pozitivně testovaných lidí, z toho devět v tomto týdnu.

čtk