Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj nechá kvůli sebevraždě úředníka prověřit úřad inspektorátem práce

08. 08. 2023 | 6:55

Liberecký kraj nechá kvůli sebevraždě úředníka zkontrolovat krajský úřad inspektorátem práce. Prověří také, zda nejsou zaměstnanci úřadu přetěžováni. V tiskové zprávě to v pondělí uvedl hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

krajský úřad EDmad 1
archivní ilustrační foto

K žádosti o kontrolu vede kraj nedávné úmrtí bývalého vedoucího oddělení cestovního ruchu Jakuba Šepse a jeho dopis na rozloučenou, který je dostupný na internetu. V něm se označil za workoholika, který za tři roky práce na kraji měl 1177 hodin přesčasů, což by vydalo na dalšího půl roku běžné práce. K sebevraždě se rozhodl úředník podle svého vyjádření poté, co měl skončit na pozici vedoucího, kde byl jako záskok za kolegyni, jež byla na mateřské dovolené. A od kraje nedostal nabídku práce, kterou by považoval za adekvátní.

"Mé myšlenky jsou s rodinou Jakuba Šepse. K této tragédii jsme se dnes jako politické vedení sešli s panem ředitelem (krajského úřadu René) Havlíkem na pravidelné poradě uvolněných radních a požádali jsme ho o prověření čerpání přesčasových hodin a využívání fondu pracovní doby u zaměstnanců krajského úřadu. S analýzou se chceme důkladně seznámit," uvedl dnes hejtman. Zároveň požádal inspektorát práce, aby na krajském úřadu Libereckého kraje provedl kontrolu. "S důrazem na dodržování zákoníku práce a toho, zdali zaměstnavatel plní všechny své povinnosti vůči zaměstnancům," dodal hejtman.

Zesnulý úředník ve svém vyjádření také uvedl, že se v závěru svého působení na krajském úřadu stal obětí bossingu od vedoucího odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu. Ředitel krajského úřadu v dnešním vyjádření uvedl, že nic takového nezjistil. "Z jednání s vedoucím, panem Reném Brožem, a také celým odborem jednoznačně vyvstalo, že k žádné šikaně nebo bossingu na tomto odboru nedochází a nikdy nedocházelo," uvedl Havlík. Situaci nejen v odboru kultury, ale i celém úřadu by podle něj měl prověřit ještě audit, který zadal. "Je potřeba zdůraznit, že krajský úřad má svoje vlastní mechanismy, které mají za cíl nabídnout pomoc každému, kdo o ni požádá. Máme schránku důvěry, pravidelně zadáváme audity prověřující, zdali nejsou úředníci přetěžování, nabízíme také odbornou a podpůrnou psychologickou pomoc," dodal Havlík.

čtk