Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj pošle dalších pět milionů korun Kč partnerské Vinnycké oblasti na Ukrajině

30. 08. 2023 | 8:08

Liberecký kraj pošle dalších pět milionů korun do partnerské Vinnycké oblasti na Ukrajině. Peníze jsou určené pro tamní Regionální humanitární centrum na rekonstrukci stacionáře pro osoby se zdravotním postižením a seniory. Peníze v úterý krajští zastupitelé poskytli z Krizového fondu Libereckého kraje.

ukrajinaLepšíLK
archivní ilustrační foto

Nejde o první finanční pomoc, hned po začátku války na Ukrajině poslal kraj na účet partnerského regionu milion eur, v přepočtu 24,16 milionu korun.

"V objektu jsou ubytováni lidé, kteří museli uprchnout před válkou, jsou to většinou senioři nebo tělesně postižení lidé upoutaní na lůžko. Byl jsem v tom objektu letos v dubnu, je tam jedno patro, které bylo zrekonstruováno z daru od Lékařů bez hranic a my jsme byli požádáni o dar, který umožní opravit další dvě patra, celkem je objekt pětipatrový. Je to ubytovna hodně špatné kvality a standardu, u nás by to určitě nesplňovalo podmínky pro ubytování seniorů, natož postižených," řekl ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který návrh předkládal.

Partnerství s Vinnyckou oblastí na Ukrajině navázal Liberecký kraj před sedmi lety. Území o rozloze 26.500 kilometrů čtverečních ve středu Ukrajiny leží asi 260 km jihozápadně od Kyjeva. V oblasti zaměřené převážně na zemědělství a zpracovatelský průmysl žije 1,6 milionu obyvatel. Po vpádu ruské armády loni v únoru na území Ukrajiny se region stal tranzitní oblastí a začal přijímat uprchlíky. Od loňského roku se ve Vinnycké oblasti ubytovalo více než 600.000 lidí, dnes jich tam zůstává zhruba 168.000.

"Partnerské Vinnycké oblasti pomáháme od začátku konfliktu, od loňského února jsme podpořili Ukrajinu bezmála 30 miliony korun z našeho krizového fondu. Jednalo se například také o dodávky humanitární pomoci, nákup satelitních telefonů či generátoru pro tamní nemocnici," řekl Půta. Další dar podle něj pomůže dokončit rekonstrukci krajského stacionáře. "Ubytovna je v současné době přeplněná a rozšíření objektu o patro a další nezbytné stavební úpravy pomohou zlepšit životní podmínky tamních klientů," dodal hejtman.

čtk