Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj připravuje na příští rok rekordní rozpočet s příjmy a výdaji 4,93 miliardy korun

05. 10. 2022 | 14:29

Liberecký kraj připravuje na příští rok rekordní rozpočet s příjmy a výdaji 4,93 miliardy korun. Je zhruba o čtvrtinu vyšší než rozpočet schválený na letošní rok. Důvodem je očekávaný růst nákladů na energie, ale také zvýšení daňových příjmů. Pokud jde o příjmy ze sdílených daní, je predikce ministerstva financí ještě o něco optimističtější, kraj ale může kdykoli vyšší příjmy do rozpočtu zapojit podobně, jako to udělal v letošním roce, řekl na dotaz ČTK náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

kraj mrakodrap LK UV.jpg
Foto: Mad

Pro letošní rok připravil Liberecký kraj rozpočet 3,886 miliardy korun, aktuálně už ale příjmy přesáhly 12,54 miliardy korun, výdaje jsou zatím zhruba o tři miliardy nižší. Důvodem vyšších příjmů je novela zákona o sdílených daních, díky které dostává kraj víc peněz, dotace pro školství a sociální služby, jež účty kraje jenom "protékají", ale také evropské a státní dotace na projekty.

Očekávané příjmy rozpočtu pro příští rok vycházejí podle Miklíka z vývoje v tom letošním. Do konce září získal Liberecký kraj ze sdílených daní o 484 milionů korun víc než původně očekával. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku jsou příjmy vyšší o 451 milionů. I díky tomu mohl letos v létě kraj předčasně splatit posledních 234 milionů korun z tři čtvrtě miliardy, kterou si v roce 2006 půjčil na rekonstrukce silnic druhých a třetích tříd. Na úrocích tak ušetří přes 30 milionů korun.

Víc peněz musí dát podle Miklíka kraj v příštím roce svým příspěvkovým organizacím, ale také třeba na zajištění veřejné dopravy. "Příspěvkovým organizacím půjde o 558 milionů korun víc, důvodem je růst cen energií, ale také růst platů," řekl Miklík. Zatímco letos rozdělil kraj svým školám, zařízením sociálních služeb, muzeím a dalším organizacím 1,277 miliardy korun, v příštím roce to bude 1,835 miliardy. Peníze by měly podle vedení kraje plně pokrýt provozní náklady organizací.

Návrh rozpočtu kraj připravovali ještě před tím, než vláda zastropovala ceny energií. "Docela jsme se ale trefili, předpoklad máme o něco vyšší, než je ten strop. Máme kilowatthodinu elektrické energie za 10,2 koruny včetně DPH, včetně distribuce, a plyn máme na úrovni pěti korun, takže bychom tam měli mít rezervu. Navíc čekám u organizací nějakou úsporu," řekl Miklík. Organizace dostaly za úkol snížit spotřebu energií o desetinu a na to je postavený rozpočet. Pokud ušetří víc, peníze jim zůstanou na vlastní projekty.

Kraj také přidal na příští rok 361 milionů korun na dopravní obslužnost. Do zajištění regionálních autobusových a vlakových spojů tak půjde v příštím roce 1,179 miliardy korun, to je o 44 procent víc než letos. "Zhruba 160 milionů korun z peněz, které jsou tam navíc, ale půjde na dofinancování provozu v letošním roce, protože na počátku roku se dělá vyúčtování. Dalších 200 milionů je očekávaný růst v příštím roce," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Hlavním důvodem vyšších nákladů na veřejnou dopravu je výrazné zdražení paliv.

čtk