Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj rozdělil téměř 590 milionů z loňského přebytku, víc peněz se dostalo na podporu cyklostezek

14. 06. 2019 | 17:35

Díky vyšším daňovým příjmům a úsporám mohl Liberecký kraj rozdělit téměř 590 milionů korun z přebytku loňského hospodaření. Peníze šly hlavně do investic, řekla dnes ČTK náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO). Nejvíc peněz, bezmála 256 milionů korun přidal na dopravu.

cykloNewCharousek
Foto: Pavel Charousek

Peníze navíc šly hlavně do rekonstrukcí silnic druhé a třetí třídy a přípravy projektů. Víc peněz dal ale kraj například i na podporu cyklostezek.

Peníze z loňského roku rozděloval Liberecký kraj nadvakrát, nejprve to bylo v lednu 354 milionů korun z vyšších daňových příjmů a na konci dubna dalších 236 milionů korun, které se podařilo ušetřit na plánovaných projektech. Díky tomu mohl kraj přidat například 80 milionů korun do školství. Peníze jsou mimo jiné určeny na částečnou rekonstrukci liberecké textilní průmyslovky, ale také například na obnovu vichřicí zničené střechy domova mládeže v České Lípě nebo nutnou sanaci školy v Jablonci nad Nisou, která se částečně zřítila při rekonstrukci.

Peníze z loňského roku šly také do projektů v sociální oblasti, kam směřovalo 36 milionů korun například na rozšíření Domova pro seniory ve Velkých Hamrech nebo na nákup pozemků potřebných pro výstavbu domů pro postižené. Zhruba 26 milionů korun přidal kraj i do zdravotnictví, mimo jiné na osvětlení a úpravu přistávací plochy pro vrtulníky na libereckém letišti, aby tam bylo možné přistávat i v noci. Miliony korun přidal kraj také na kulturu a cestovní ruch.

Podle závěrečného účtu, který kraj zveřejnil na internetových stránkách, loni příjmy dosáhly 9,85 miliardy korun a výdaje byly o 175 milionů korun nižší. Zhruba polovinu rozpočtu ale tvoří dotace do školství, které krajským rozpočtem jen protékají, a podobné je to s dotacemi na sociální služby. Bezmála 630 milionů získal kraj z evropských fondů. Hospodaření Libereckého kraje je podle Volfové velmi konzervativní, nezadlužuje se a své dluhy splácí. "Na konci loňského roku snížil kraj své zadlužení na 504,5 milionu korun," řekla. Na svých účtech měl ale Liberecký kraj k 31. prosinci 2018 více než dvě miliardy korun.

čtk