Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj schválil další pomoc pro Vinnyckou oblast na Ukrajině

28. 10. 2022 | 14:39

Liberecký kraj schválil další materiální pomoc pro partnerskou Vinnyckou oblast na Ukrajině. Nakoupil zdravotnické stany a další vybavení za 130.000 korun. Dar v úterý schválilo krajské zastupitelstvo. Nejde přitom o první pomoc partnerskému regionu od ruského útoku na Ukrajinu.

UAvalkaUNianNet9
Ilustrační foto ze zničené Ukrajiny, zdroj: UnianNet

Už v březnu kraj schválil finanční pomoc 25 milionů korun, které poslal na účet tamní správy a postupně tam poslal i léky, vybavení a například i elektrocentrálu za více než šest milionů korun.

"My jsme s vedením Vinnycké oblasti v pravidelném kontaktu, požádali nás o pomoc se zajištěním zdravotnického materiálu, nějaké věci pro jejich personál, jako je oblečení nebo spacáky, je to jeden z dalších darů, kterými pomáháme našim partnerům překonat tu těžkou dobu. Teď při těch útocích po 10. říjnu tam byla zničená místní elektrárna, takže jsou tam trochu potíže se zásobováním elektrickou energií," řekl na dotaz ČTK liberecký hejtman Martin Půta. Už v březnu zničily ruské rakety tamní civilní letiště.

Partnerství s Vinnyckou oblastí na Ukrajině navázal Liberecký kraj před šesti lety. Území o rozloze 26.500 kilometrů čtverečních ve středu Ukrajiny leží asi 260 kilometrů jihozápadně od Kyjeva. V oblasti zaměřené převážně na zemědělství a zpracovatelský průmysl žije 1,6 milionu obyvatel. Liberecký kraj poskytl už na jaře například také bezpečné útočiště dětem z tamního dětského domova, většinou šlo o sirotky, kteří o rodiče přišli při válce o Krym.

Na pomoc partnerské oblasti uspořádal Liberecký kraj i města a obce také veřejnou sbírku vybavení. "Na Ukrajinu od začátku konfliktu odjelo šest kamionů s materiálem z Liberce a dalších šest ze sousedního Jablonce nad Nisou," řekl na dotaz ČTK náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Michal Dvořák, který dopravu pomoci zajišťoval. Největší množství pomoci podle něj směřovalo na Ukrajinu v prvních měsících války.

Přímá pomoc partnerské oblasti ale není jedinou pomocí kraje pro obyvatele Ukrajiny. Od března, kdy se v Liberci otevřelo krajské asistenční centrum pomoci, tudy podle mluvčího libereckého kraje Filipa Trdly prošlo přes 17.900 ukrajinských uprchlíků, z toho pro více než 6400 zajišťovali i ubytování. Největší nápor zažili tamní pracovníci 9. března, kdy odbavili 791 ukrajinských válečných uprchlíků. V posledních týdnech využije služby centra týdně kolem 200 uprchlíků, zajistit ubytování potřebuje až polovina příchozích.

čtk