Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj si půjčí na stavbu nemocnice 1,3 miliardy korun, ze svého přidá 800 milionů. Projekt je teoreticky finančně zabezpečen

22. 02. 2022 | 15:40

Liberecký kraj si na stavbu nového centra urgentní medicíny v areálu Krajské nemocnice Liberec půjčí 1,3 miliardy korun od Komerční banky, dalších 800 milionů přidá z vlastního rozpočtu. Úvěr dnes schválilo krajské zastupitelstvo. V poptávkovém řízení dostal kraj ještě nabídky od České spořitelny a UniCredit bank a jednal také s Evropskou investiční bankou. Nabídka Komerční banky byla nejvýhodnější, řekl dnes na jednání náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti), který materiál zastupitelům předkládal.

KNLkočkaTerapie
Dobrá zpráva pro všechny - personál, pacienty i ty, kdo jim jakkoliv pomáhají. Archivní ilustrační foto: FB KNL

Od Komerční banky si kraj půjčí maximálně 1,3 miliardy korun, z toho vyčerpat musí nejméně 700 milionů, které se budou úročit fixní sazbou 2,698 procenta. U zbylých 600 milionů je pohyblivý úrok daný tříměsíční mezibankovní sazbou PRIBOR sníženou o 0,251 procenta. Zastupitelé přijetí úvěru schválili. Kraj počítá s jeho čerpáním do roku 2025, od roku 2026 by ho pak měl deset let rovnoměrně splácet. Další peníze má kraj na stavbu podle Miklíka připravené, platby jsou rozložené do několika let, a financování stavby by tak nemělo ohrozit další investice.

Výstavbu nového Centra urgentní medicíny v Liberci připravuje Krajská nemocnice Liberec už přes deset let. Nový objekt nutně potřebuje - chybí jí jednotný příjem i centrální laboratoře, ale také dostatečný prostor k parkování. Práci zdravotníků navíc komplikuje to, že nemocnice působí ve 38 nemovitostech, z toho 14 je starších 100 let. Nejmladší budovou je lékárna, i ta je stará přes 30 let. Od roku 1978 nemocnice nepostavila žádnou novou budovu, jen je opravuje, případně rozšiřuje.

Po započtení nákladů na přípravu projektu, přeložky inženýrských sítí, výkupy pozemků, vybavení a pořízení přístrojů odhadují projektanti náklady na nový pavilon s parkovacím domem na zhruba 3,4 miliardy korun včetně DPH. Nemocnice už vypsala soutěž na dodavatele samotné stavby s maximální cenou 2,2 miliardy bez DPH, uzávěrka přihlášek je 24. března. Kromě Libereckého kraje se podle Miklíka bude na financování stavby podílet také sama nemocnice a města Liberec a Turnov, která jsou menšinovými spoluvlastníky.

"Náš projekt je v tuhle chvíli teoreticky finančně zabezpečen, spoříme dalších 800 milionů na přístroje. Vážíme si odvahy kraje, že do tak velkého projektu vstoupil," řekl zastupitelům Petr Moos, který má projekt modernizace na starost. Kraj zatím počítá s tím, že bude muset výstavbu financovat z vlastních prostředků, není jasné, zda bude možné získat nějaké peníze z evropských fondů. Předseda finančního výboru krajského zastupitelstva a starosta Turnova Tomáš Hocke (Starostové pro Liberecký kraj) vyzval k jednání s vládou o podpoře projektu.

čtk