Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj umožní výměnu dalších 450 kotlů za ekologičtější, zájemci mohou podávat své žádosti do 30. listopadu 2020

23. 09. 2020 | 12:28

Liberecký kraj získal od státu další peníze na dotace na výměnu kotlů na pevná paliva, využít může až 55 milionů korun. Umožní to výměnu dalších zhruba 450 zastaralých kotlů za ekologičtější. Úpravu podmínek krajského dotačního programu dnes schválili krajští zastupitelé. Zároveň schválili přidělení dotace z tohoto programu pro prvních 119 žadatelů. V rámci dotačního programu se na ně zatím nedostalo a byli v takzvaném zásobníku projektů.

krb flames-3092318 1280
Ilustrační foto

Liberecký kraj podpořil ve třech etapách v uplynulých letech výměnu 3830 kotlů bezmála za 425 milionů korun. Zatímco předchozí výměny se financovaly z evropských dotací, nyní to bude z národních zdrojů, konkrétně z peněz ministerstva životního prostředí. "Peníze by měly vystačit na zhruba 450 žádostí, z toho 119 z nich již zastupitelstvo nyní schválilo," uvedl radní Michal Kříž (ANO). Zájemci o nový kotel či tepelné čerpadlo mohou podávat žádosti o dotaci do 30. listopadu.

Podmínky pro výměnu starého kotle na tuhá paliva za nový kotel na biomasu, plynový kondenzační kotel či tepelné čerpadlo zůstávají stejné. Žadatelé mohou získat od 75.000 do 120.000 korun podle druhu pořizovaného zdroje tepla. Obyvatelé z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší mohou navíc dostat dalších 7500 korun. Zvýhodnění se týká lidí z České Lípy, Doks, Mimoně, Jilemnice, Liberce, Stráže nad Nisou, Cvikova, Chotovic, Kamenického Šenova, Nového Boru, Okrouhlé, Radvance, Skalice u České Lípy, Lomnice nad Popelkou, Lažan, Ohrazenic, Přepeř, Turnova a Železného Brodu.

čtk