Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj už dal za nákup ochranných prostředků 25 milionů korun, dalších 13 milionů vynaložily obce

08. 04. 2020 | 13:38

Liberecký kraj už v souvislosti s pandemií koronaviru utratil zhruba 25 milionů korun, dalších 13 milionů vynaložily obce. Na dotaz ČTK to dnes řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Ochranné prostředky a dezinfekci nakupuje kraj u místních firem. Bez vlastních nákupů by se neobešel, třeba dezinfekce dostal od státu jen zhruba 1000 litrů. Sám díky spolupráci se Severochemou dokázal zajistit téměř 62.000 litrů dezinfekce.

nanofiltr2
Foto: Artur Irma

Liberecký kraj kvůli novému koronaviru výrazně posílil svůj krizový fond. Už v polovině března do něj přidal 20 milionů korun, teď získal dalších deset milionů od ministerstva financí. "My jsme využili krizového zákona, který nám umožnil požádat o deset milionů na posílení krizového fondu," řekl Půta. Na nutné náklady v souvislosti s pandemií tak měl kraj v krizovém fondu dohromady přes 45 milionů, z toho 25 milionů už utratil.

"Vedle dezinfekce jsme už zajistili také zhruba tři čtvrtě milionu nanofiltrů do plátěných roušek a téměř 70.000 nanoroušek," doplnil Půta. Ty pro Liberecký kraj vyrobili nejen na Technické univerzitě v Liberci, ale výroba se postupně i díky iniciativě kraje přesunula do místních firem, jako je liberecké Elmarco nebo Drylock v Hrádku nad Nisou.

Kraj také podle hejtmana nakoupil 4800 respirátorů FFP3 od jablonecké společnosti Malina Safety, zaplatil za každý necelých 100 korun, což je na úrovni nákupní ceny, za níž je pořídila firma. "To by mělo na chvíli vyřešit akutní nedostatek těchto pomůcek," řekl hejtman. Stejná firma dodá kraji také 64 masek s elektronicky řízenými externími ventilátory pro zdravotníky na exponovaných místech s vysokým rizikem nákazy. Kraj přitom zaplatí jen polovinu, tu druhou dostane darem.

Od ministerstva vnitra, zdravotnictví nebo ze státních hmotných rezerv dostal kraj zatím bezmála milion roušek a téměř 153.000 respirátorů, většinou typu FFP2. "Ochranných pomůcek je po těch třech týdnech relativní dostatek, nehrozí situace, kdy by zdravotníci nebyli ochráněni, to, že se některé věci obtížně nakupují, je ale realita posledních týdnů," dodal liberecký hejtman. Citelný je podle něj nedostatek ochranných obleků, ale stále také chybí dostatek setů pro odběry, aby bylo možné výrazně zvýšit testování.

Na boj s koronavirem vyhlásil před týdnem kraj "Veřejnou sbírku Liberecký kraj sobě! COVID-19" s účtem 1277277277/0100. Zatím se na ní sešlo přes 1,2 milionu korun. Kraj teď 960.000 korun použije na nákup dvou přístrojů pro Krajskou nemocnici Liberec. "Jedná se o plně automatické izolátory nukleových kyselin NK Zinexts MagPurix, díky nim by se měla o dalších 200 testů denně zvýšit testovací kapacita, kterou v kraji máme," dodal hejtman.

čtk