Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj zaplatí sekvenování vzorků v laboratoři liberecké nemocnice

18. 08. 2021 | 12:02

Liberecký kraj zaplatí z krizového fondu polovinu nákladů na zjišťování mutací koronaviru v laboratořích Krajské nemocnice Liberec před prvním červencem. Přijde ho to na 440.400 korun, druhou polovinu zaplatí po dohodě Krajská hygienická stanice v Liberci, řekl dnes na dotaz ČTK náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

covidLabor3
archivní foto: KNL

Tzv. sekvenování vzorků hradí od 1. července pojišťovny, liberecká nemocnice ho ale prováděla už před tímto datem, kdy ho stát hradil jen ve svých nemocnicích.

Sekvenací laboratoře porovnávají genetickou informaci viru s už objevenými variantami, případně zaznamenávají nové. Podle odborníků je to vedle očkování jedna z cest, jak šíření koronaviru udržet pod kontrolou. "Původně pojišťovny nechtěly sekvenování hradit, my se po konzultaci s krajskou hygienickou stanicí domníváme, že je naopak důležité, abychom věděli, které varianty viru jsou tady v kraji dominantní. Konec konců se ukazuje, že varianta delta může být v podzimních měsících nebezpečná a je důležité vědět, jak hodně jí tady máme," řekl ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj.

Krajská nemocnice v Liberci sekvenovat umí, právě tam už v únoru odhalili ve vzorcích britskou variantu koronaviru (alfa). Největší krajská nemocnice se sekvenováním počítala a pořídila si kvůli tomu i speciální přístroj za pět milionů korun. Potřebu vlastní laboratoře potvrdilo i rychlé šíření koronaviru v polovině května v Polevsku a dalších obcích na Českolipsku. Celkově tam mělo pozitivní test na koronavirus 88 lidí, u pěti vzorků potvrdily laboratoře podle mluvčí krajské hygienické stanice Zuzany Balašové variantu delta, dříve tzv. indickou. Vzorky ale posuzovaly Národní referenční laboratoř a laboratoř v Drážďanech a na výsledky čekali hygienici několik dní.

I proto pak padlo rozhodnutí, začít se sekvenováním v liberecké nemocnici, i když ho v té době stát nehradil. "Během června zdravotníci provedli 288 sekvenací nové generace. Náklady činily 714.000 korun včetně DPH. V témže měsíci pak liberecká nemocnice vyhodnotila 278 diskriminačních PCR testů s celkovými náklady 166.800 korun. Liberecký kraj hradí podle dohody polovinu," dodal krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Cena podle něj zahrnuje nejen vlastní náklady na sekvenaci, ale i na přípravu komplementární DNA a vyhodnocení získaných dat.

čtk