Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Listopad je nejvhodnějším měsícem na očkování proti chřipce, vybraným skupinám jej uhradí pojišťovna

02. 11. 2019 | 12:22

Každoroční období, které s sebou přináší riziko onemocnění chřipkou, se blíží. Tradičně se chřipka objevuje mezi prosincem a březnem. A proto právě nyní nastává nejvhodnější doba k očkování, ke kterému by mělo dojít v listopadu nebo na začátku prosince.

očkováníNew
ilustrační foto

Očkovací látka samotná vychází na 180 Kč plus aplikace, ovšem seniorům a osobám s farmakologicky léčeným onemocněním srdce, plic ale třeba i ledvin ji obvykle uhradí zdravotní pojišťovna.

 „Očkovat proti chřipce by se měli nechat lidé z rizikových skupin, pracovníci v kontaktu s rizikovou skupinou a dále individuálně lidé například s důležitou pozicí, cestovatelé a podobně. Mezi rizikovou skupinu patří lidé s chronickým onemocněním zejména plic a srdce, ale rizikoví jsou i pacienti s onemocněním jater nebo ledvin a lidé s poruchou imunitního systému. Dále lidé v institucionálním prostředí (např. domov seniorů, léčebny dlouhodobé péče a podobně).  U pacientů z rizikových skupin je dokázáno, že je chřipka může mnohem pravděpodobněji usmrtit než lidi zdravé, ale ani ti nejsou zcela bez rizika těžkého průběhu nemoci,“ upozorňuje MUDr. Adam Vitouš, primář infekčního oddělení Krajské nemocnice Liberec.

KNL/Václav Řičář