Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lyžařská sezona v kraji se blíží k závěru, nepřeje počasí. Zvrat ale může přinést avizované ochlazení

23. 03. 2023 | 14:25

Lyžařská sezona v Libereckém kraji se blíží k závěru a po tomto víkendu zřejmě ukončí provoz další zimní střediska, vyplývá z informací od provozovatelů skiareálů. Lyžování nepřeje počasí, nadějí je meteorology předpovídané ochlazení od víkendu. Sněžit by mělo příští týden i v nížinách.

skiještědNew2
archivní foto: FB Ještěd hory za rohem

"To velké teplo a proměnlivé počasí, kdy se střídá déšť se sluníčkem nepomáhá. Chceme jet do neděle 26. března a pak se rozhodneme, co dál," řekl ředitel skiareálu v krkonošské Rokytnici nad Jizerou Vít Pražák.

V Rokytnici mají lyžaři k dispozici bezmála osm kilometrů sjezdovek, to je v kraji aktuálně nejvíc. Leží na nich od 20 do 40 centimetrů sněhu. "Páteřní sjezdovky držíme, to znamená, modrou, slalomák a Kapruny. Sněhu na nich je dost," uvedl Pražák. Zájem o lyžování je podle něj ale v těchto dnech nízký, i když se jezdí za ceny vedlejší sezony. Ve středisku denně lyžuje od 400 do 500 lidí.

V části Krkonoš, jež patří do Libereckého kraje, jsou v částečném provozu ještě Harrachov, Benecko, Vítkovice a Paseky nad Jizerou. "V provozu máme lanovku a dvě sjezdovky, ale začíná to být špatné. Uvidíme, co s tím udělá páteční déšť, ale když to půjde, chceme zůstat v provozu do neděle," uvedl provozovatel areálu v Pasekách Martin Řípa. Zájem lyžařů je podle něj nyní v těchto dnech minimální. "Máme tady dvě školy a k tomu přijedou lyžaři jen v několika autech," dodal.

Zejména kvůli školám zůstává nyní v částečném provozu také Severák v Hraběticích v Jizerských horách. "V pátek se rozhodneme, co dál. Sníh rychle ubývá a může se stát, že to bude konečná," uvedl za středisko Pavel Bažant. V Jizerských horách aktuálně žádné jiné středisko v provozu není, na víkend ale chce otevřít středisko Černá Říčka v Desné. "Počasí je takové aprílové, ale počítáme s tím, že to spustíme. Máme od 20 do 60 centimetrů sněhu a budou otevřené dvě sjezdovky," uvedl za středisko Martin Lauer.

Špatné už jsou v Jizerských horách podmínky pro běžkaře, kteří na řadě míst musejí lyže přenášet, místa bez sněhu jsou i ve sjezdech. "Je to jarní lyžování s přenášením. Pokud nenapadne 20 centimetrů sněhu, tak o víkendu bude asi poslední menší úprava míst, kde to ještě dovolují podmínky," uvedl Martin Kunc, ředitel Jizerské o.p.s., která má na starosti úpravu tratí běžkařské magistrály v Jizerských horách.

čtk