Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Malé obchody na venkově v Libereckém kraji pomáhají udržet dotace i samy obce

22. 03. 2023 | 12:22

Malé obchody na venkově v Libereckém kraji pomáhají udržet dotace z programu Obchůdek 2021+. Třeba ve Vítkovicích v Krkonoších nebo Ktové na Semilsku je ale provozují samy obce, nájemce se tam najít nepodařilo.

obchodFamily
ilustrační foto

Ve Vítkovicích provozují sami malý obchod, jehož součástí je pošta Partner a také informační centrum, obec na provoz doplácí ročně z vlastního rozpočtu 400.000 až půl milionu korun podle toho, jaká je sezona, řekl ČTK místostarosta Milan Rychtr (Nezávislí za rozvoj Vítkovic).

Vítkovice jsou oblíbeným krkonošským střediskem, stálých obyvatel má ale obec jen 340. "Nejsme ve svém, platíme nájem, takže nám určitě dotace z kraje pomůže, obchůdek a pošta tady ale musí být, tak to prostě obec dotuje. Byl tady ještě jeden obchůdek v nedaleké Roudnici, provozovatel ale teď na začátku března skončil kvůli věku, ale hlavně to už nemohl utáhnout," doplnil místostarosta. Obecní obchod je podle něj i pracovní příležitostí pro tři lidi. "Sám se ale neuživí, a tak to obec musí doplácet," dodal.

Ve Ktové má obec prodejnu ve svém. "Kdybychom byli v nájmu, to bychom nezvládli," řekla místostarostka Veronika Runčíková (SNK Libuňka). Obec s 200 obyvateli leží zhruba na půl cesty mezi Turnovem a Jičínem. V minulosti měl podle místostarostky obchod nájemce, lidé ale nebyli spokojeni. "Otevřeno měl tři dny v týdnu, a ještě jak se mu chtělo, lidi byli naštvaní, tak dostal výpověď a rozhodli jsme se, že to budeme provozovat sami. Je tam jedna prodavačka a případně výpomoc," dodala starostka. Dotace podle ní pomůže částečně pokrýt náklady.

Díky dotaci z programu funguje také třeba obchod v Proseči pod Ještědem na Liberecku. Nájemce je tam v obecním. "Kdyby tam nepracovala maminka jako důchodkyně, kdyby to měl někdo dělat na obživu, tak už by to nešlo, loni jsem to ještě doplácel ze svého, letos jsem požádal o dotaci," řekl provozovatel David Shvets. Peníze z programu pomohou podle něj zaplatit zvýšené náklady na elektřinu, a žádné "vyskakování" to ale není. Problémem jsou podle něj nejen vysoké náklady, ale také třeba poplatky za platby kartou, které jsou pro obchodníky s malým obratem příliš vysoké.

V programu Obchůdek 2021+ bylo letos v Libereckém kraji k dispozici 4,4 milionu korun, žádostí o dotaci dostal kraj podle radního Jiřího Ulvra (Starostové pro Liberecký kraj) 44, zhruba stejně jako loni, dohromady byly za 4,894 milionu korun. "Všechny jsme proto o deset procent zkrátili. Peníze jsou stejně jako loni určené na úhradu mezd, nájemného, telekomunikačních služeb, energií nebo na bezhotovostní platby, nově lze peníze použít i na pořízení neinvestičního majetku jako je třeba vybavení prodejny," dodal Ulvr.

čtk