Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Medaili za zásluhy o stát v oblasti kultury získal od prezidenta den před svými devadesátinami legendární spisovatel Miloslav Nevrlý

29. 10. 2023 | 5:40

Liberecký kraj měl na včerejším předávání státních vyznamenání Na Pražském hradě opravdu silné zastoupení. Řád TGM obdržel filozof Jan Šolc. Medaile za zásluhy potom převzali emeritní rektor Technické univerzity v Liberci David Lukáš, architekt Miroslav Masák a spisovatel Miloslav Nevrlý.

HradNevrlý
Miloslav Nevrlý a prezident Petr Pavel. Foto z x/twitteru hejtmana Libereckého kraje Martina Půty.

"Všem gratuluji. A mezi reprezentanty našeho kraje si dovolím počítat i Jaroslava Němečka, autora příběhů slavného Čtyřlístku, které se odehrávají v okolí Máchova jezera," uvedl na svém x/twitterovém účtu hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). Ten se slavnostního aktu v sídle českých králů a prezidentů osobně účastnil a o ocenění osobností z kraje informoval veřejnost.

Oslavy 105. výročí vzniku samostatného Československa vyvrcholily v sobotu večer na Pražském hradě udílením státních vyznamenání. Poprvé v režii prezidenta Petra Pavla. Ocenil 62 osobností veřejného života.

Řádem Tomáše Garrigua Masaryka 2. třídy za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva byl oceněn Jan Šolc, občanský aktivista, bývalý vysokoškolský pedagog, poslanec Federálního shromáždění a politik. Byl i poradcem prezidenta Václava Havla.

Jan Šolc. Foto z x/twitteru hejtmana Libereckého kraje Martina Půty.

Nositelem Medaile Za zásluhy 1. stupně za zásluhy o stát v oblasti vědy je od včerejška David Lukáš, emeritní rektor Technické univerzity Liberec, profesor pro obor textilní technika, průkopník využití technologie nanovláken.

David Lukáš. Foto z x/twitteru hejtmana Libereckého kraje Martina Půty.

Miroslav Masák, architekt, vysokoškolský profesor působící mj. na liberecké univertitě a bývalý poradce prezidenta Václava Havla, získal z rukou prezidenta Medaili Za zásluhy 1. stupně za zásluhy o stát v oblasti kultury.

Miroslav Masák. Foto z x/twitteru hejtmana Libereckého kraje Martina Půty.

Jaroslav Němeček má nově ve sbírce Medaili Za zásluhy 1. stupně za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. Ilustrátor, autor komiksu Čtyřlístek a dalších komiksů podstatnou část své tvorby zasadil do lokalit Libereckého kraje.

Jaroslav Němeček a jeho Čtyřlístek z Doks alias Třeskoprsk. Foto archiv

Medaili Za zásluhy 1. stupně za zásluhy o stát v oblasti kultury získal den před svými devadesátinami Miloslav Nevrlý, zoolog zaměřený především na studium Jizerských hor, spisovatel, publicista, cestovatel a skaut. Nevrlý, který právě dnes slaví 90. narozeniny, je známý jako velký milovník přírody, vystudoval zoologii na dnešní Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, pak nastoupil do Severočeského muzea. Tam působil, převážně jako vedoucí přírodovědeckého oddělení, až do roku 2000, kdy odešel do důchodu. Je autorem kultovní Knihy o Jizerských horách, Chvály Zadní země nebo Karpatských her. Svým specifickým způsobem psaní, putováním po českých i zahraničních pohořích a láskou k přírodě ovlivnil několik generací.

Miloslav Nevrlý krátce před svými devadesátinami na "své" lavičce u Prezidenstké chaty. Foto: Jizersko-ještědský horský spolek

Jak už jsme informovali, Miloslav Nevrlý začátkem týdne získal i žulovou lavičku, přes šest metrů dlouhý kamenný blok mu věnoval Jizersko-ještědský horský spolek jehož je Nevrlý čestným členem. V den státního svátku u ní ještě vysadili jedlý jeřáb, což je Nevrlého oblíbený strom, řekl ČTK Pavel Schneider z Jizersko-ještědského horského spolku.

S nápadem věnovat mu lavičku nedaleko Prezidentské chaty přišel Petr Šmaus ze společnosti Ještěd, která oblíbenou chatu provozuje stejně jako hotel na vrcholu libereckého Ještědu. "Lavička byla zhotovena z jednoho kusu žulového balvanu. Na ohlazené vrchní sedací straně je umístěna otevřená kamenná kniha. Oslavenec si lavičku oficiálně převzal v pondělí 23. října. Domů si ji samozřejmě neodnesl, usadit se na ní mohou i větší skupiny. Při předávání lavičky byla ověřena její kapacita na minimálně 26 osob," řekl Schneider. Lavičku vyrobili z jediného bloku liberecké žuly v Ruprechtickém lomu liberecké společnosti Ligranit. Na místo ji musel usadit jeřáb, váží totiž pět tun.

aro, čtk