Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Menšinoví akcionáři liberecké nemocnice budou na její investice asi dál přispívat i po roce 2024

26. 05. 2023 | 18:31

Menšinoví akcionáři Krajské nemocnice Liberec (KNL), což jsou města Liberec, Turnov a Frýdlant, budou zřejmě na její investice přispívat i po roce 2024. Vyplývá to z návrhu dodatku akcionářské smlouvy mezi městy a většinovým vlastníkem KNL, což je Liberecký kraj. Novinářům to dnes řekl starosta Turnova a člen dozorčí rady KNL Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

vrtulník IrmaVrtulnikna-zakladnu1
Foto: Artur Irma

Peníze zatím akcionáři posílají KNL na výstavbu Centra urgentní medicíny, která v areálu nemocnice v Liberci začala před měsícem a přijde na tři miliardy korun. Pro města měl tento závazek skočit v roce 2024. Nově by ale měly začít přispívat i na další investice, a to i do nemocnic v Turnově a Frýdlantu, které také patří pod KNL. "Pro nás, a myslím tím nejenom Turnov, ale i Frýdlant, je to důležitá záležitost. Nějakým způsobem navazuje na stavbu Centra urgentní medicíny v Liberci, který všichni vnímáme, že je zásadním a důležitým pro celou Krajskou nemocnici Liberec. A budeme se snažit nějakým způsobem naplnit i vize a tužby zdravotníků v Turnově a ve Frýdlantě. Tak snad se to povede," řekl Hocke novinářům.

Dodatek akcionářské smlouvy zatím schválili zastupitelé Liberce a Turnova, krajští se tím budou zabývat příští týden a Frýdlantští na svém zasedání 21. června. Pokud dodatek všichni schválí, od roku 2025 do roku 2030 bude kraj do KNL ročně vkládat na investice 27,5 milionu korun, Liberec 16,5 milionu, Turnov osm milionů a Frýdlant tři miliony. "O tom, kam ty peníze půjdou, bude stoprocentním hlasováním rozhodovat valná hromada. To znamená, že akcionáři si budou společně říkat, kam ty peníze chtějí posunout," dodal Hocke.

Pro Turnov se příliš nezmění výše příspěvku, který každoročně posílá do KNL. Nyní to je 7,3 milionu korun, od roku 2025 by to mělo být o 700.000 Kč více. Prodloužení závazku přispívat na investice KNL ale Hocke vnímá jako šanci pro rozvoj turnovské nemocnice. Ta má připravený k realizaci projekt vybudování vestavby mezi dvěma pavilony, v níž by měl být i urgentní příjem. "To je projekt, který nutně potřebujeme," dodal Hocke. Náklady na vybudování vestavby se odhadují na 186 milionů korun.

čtk