Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Motoristé podle policie zákazy respektovali, v poklidu proběhla i slunečná neděle. Cyklotrasy ve švech nepraskaly

05. 04. 2020 | 17:26

Řidiči zákazy vjezdu či parkování v turisticky atraktivních místech Libereckého kraje o víkendu většinou respektovali. Uložených pokut bylo řádově v jednotkách případů, řekl dnes ČTK po 17:00 regionální mluvčí policie Vojtěch Robovský. Přesné číslo bude znát policie zřejmě až v pondělí. "Opatření ještě trvá," dodal Robovský.

nedele2cykloLB
Snímek je z nedělního odpoledne a liberecké cyklostezky vedoucí kolem ČOV.

Minulý víkend byly na turisticky exponovaných místech Libereckého kraje davy lidí. Proto se kraj dohodl se starosty a na 23 místech v Krkonoších, Jizerských horách či Českém ráji jsou značky zakazující vjezd či parkování automobilů.

"Dnes bylo lepší počasí a víc lidí než v sobotu, ale stále daleko méně než před týdnem. Pozitivní je, že chodily malé skupiny a lidé měli roušky," uvedl starosta Hejnic v podhůří Jizerských hor Jaroslav Demčák. Dopravní zákazy podle něj lidé respektovali stejně jako třeba na Malé Skále na Jablonecku, kde před týdnem byly stovky až tisíce turistů. O tomto víkendu jich byl výrazně méně. "Spíš byli cyklisté a pěší než auta. Lidé opatření dodržují, boj se spíše odehrává na sociálních sítích a po e-mailech," uvedl starosta Michal Rezler.

Kraj i obce kvůli tomuto omezení řada lidí na internetu kritizovala. Podle Rezlera je ale třeba dělat maximum pro to, aby se šíření koronoviru co nejvíc omezilo. "Dnes jsem dostal z hygieny zprávu, že máme další tři (s onemocněním covid-19) v obci, celkem tak pět," dodal starosta obce s 1200 obyvateli.

Nijak plno nebylo ani na cyklostezkách a na cyklotrasách, situace na nich odpovídala volnému, slunečnému dni. Lidé jezdili na kolech i bruslích v povoleném počtu a s pokrývkou obličeje. Zatímco Chrastava parkoviště u nádraží nechala otevřené, Kryštofovo Údolí svou centrální odstavnou plochu uzavřelo. Obě obce ale byly vylidněné, lidé si našli jiné cíle.

čtk, aro