Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na benefiční aukci UNICEF se budou dražit i panenky z Křišťálového údolí

07. 11. 2023 | 5:46

Na benefiční aukci UNICEF se budou dražit i panenky z Křišťálového údolí. Tři skleněné víly vytvořili designéři a sklářští mistři společnosti Preciosa, další dvě panenky vytvořily v rámci svých klauzurních zkoušek studentky Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě.

panenkySklo
Umělecká výroba panenek, foto Preciosa

Studentské práce odkoupil za 15.000 korun Liberecký kraj, aby je daroval do benefiční aukce, která se uskuteční 21. listopadu v Českém muzeu hudby na pražské Kampě, řekl dnes ČTK mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Trojice víl Světlunka, Krystalka a Perlička vznikly v Preciose bez formy jako volná tvorba. Všechny mají tělíčka vyrobená z ručně foukaného skla, každá je zdobená jinou technikou, která reprezentuje přístup ke sklu a jeho zpracování. Preciosa Ornela vytvořila korálkovou vílu, Preciosa Components ozdobila svou vílu křišťálovými komponenty užívanými tradičně v módě a designu. Preciosa Lighting přistoupila k tvorbě své svítící víly podobně jako u svých nejkrásnějších svítidel: foukáním a ručním taháním skla.

"Spojili jsme své síly, protože věříme, že společně můžeme změnit životy dětí a rodin, které potřebují naši pomoc. Chceme přispět k budoucnosti, kde je místo pro radost, světlo a naději pro všechny," řekla Lucie Karlová, generální ředitelka Preciosa Lighting, která patří k největším sklářským firmám v Česku. Do projektu UNICEF "Adoptuj panenku, zachráníš dítě" se sklářská společnost zapojuje od roku 2017. Výtěžek dražby panenek pro UNICEF zaplatí očkování stovek dětí proti smrtelným chorobám.

Liberecký kraj a Křišťálové údolí budou reprezentovat také skleněné panenky Eftemie a Bledule jarní. "Jsem moc rád za každý projev solidarity, zvlášť v dnešní pohnuté době. Dobrým skutkem přispěly žákyně Střední školy sklářské v Železném Brodě – konkrétně Emma Šťovíčková, jež vyhotovila Eftemii, a Linda Šašková s Eliškou Noskovou, které si daly práci s vytvořením skleněné Bledule jarní. Kombinace jejich invence, kreativity, nadšení pro dobrou věc a času věnovaného nad rámec výuky může být inspirací pro každého z nás," řekl náměstek hejtmana pro školství Jiří Čeřovský (ODS).

Dětský fond Organizace spojených národů UNICEF pracuje ve více než 150 zemích světa. Dětem zajišťuje zdravotní péči, výživu, ale i vzdělání nebo ochranu před násilím a zneužíváním. Největší část pomoci, která je hrazena jen z dobrovolných příspěvků, směřuje hlavně do rozvojových zemí a oblastí zasažených přírodní nebo válečnou katastrofou. Projekt Adoptuj a panenku a zachráníš dítě byl poprvé představen v roce 1988, Český výbor pro UNICEF se k němu připojil v roce 2002.

čtk

Příběh trojice víl Preciosa

Čarokrásná příroda Křišťálového údolí je domovem víl. Vidělo je jen málo lidí, víly totiž žijí skrytě. Aby co nejlépe splynuly s přírodou, mění často svou podobu. Přírodě a lidem tak mohou pomáhat zcela nepozorovaně. Nyní se rozhodly vydat se do světa a konat dobro všude, kde je ho nedostatek.

Světlunka

Ranní i večerní zlatá hodinka vytváří v Křišťálovém údolí úchvatné divadlo. Slunce barví stráně i kopce dozlatova, světlo objímá okolní krajinu a každému, kdo je svědkem téhle podívané, poskočí srdce radostí. Právě takové světlo plné radosti a vřelosti přináší i Světlunka.

Svítící křišťálovou panenku navrhla designérka světelných instalací Preciosa Lighting Kristýna Schlenkerová. Rozevlátá barevná sukýnka ukazuje hlavní inspiraci čarokrásnou přírodou Křišťálového údolí a hrou světla a barev na rozkvetlých loukách a v lesích v okolí Kamenického Šenova. Panenka je 24 centimetrů vysoká, křídla mají rozpětí 21 cm a zabudovaný LED čip jí propůjčuje magický světelný efekt.

Perlička

V létě se okolní louky zalijí květy. Ráno se na nich třpytí kapky rosy, odpoledne tu poletují křehcí motýli. Večer hladí stébla a stonky ruka lehkého vánku a všechno postupně utichá. Ten, kdo se na moment zastaví, uslyší v temném tichu ozářeném hvězdami třepetání drobných vílích křidélek.

Mladší sestřička Perlička, jejíž křišťálové tělo bylo také zrozeno v Kamenickém Šenově v Preciose Lighting, je dobrou vílou Preciosy Ornely. Oděná je do lehounkých nadýchaných šatů zdobených skleněnými perličkami v jemných pastelových barvách. Kouzlo těchto malých skleněných zázraků proniká díky designérce Heleně Chmelíkové i do křehkých vílích křidélek. Panenka je 34 centimetrů vysoká, křídla mají rozpětí 22 cm.

Krystalka

Měkké sluneční paprsky barví přírodu, která se chystá k zimnímu odpočinku, do jemně zlatých tónů. S krátícími se dny zdobí louky a jezera Křišťálového údolí jinovatka, které paprsky slunce dodávají duhové odlesky. Je tu podzim, čas víly Krystalky. Designérka Soňa Dermeková z Preciosy Components Krystalku navrhla v jemně zlatých tónech, přecházejících v béžové či topazové odstíny usychajících trav. Tento šat nosí víla Krystalka jen pár týdnů. Pak podzimní barvy převlékne do těch ledově chladných, zimních.

Právě v tento čas se koná i dražba panenek UNICEF. Víla je poprvé celá vyvedená ve skle. Jemné barvy kamenů na její sukni připomínají slábnoucí podzimní slunce v kapkách rosy a ranní mlhy. Na jejích křídlech se třpytí jinovatka studenějších rán. Panenka je 35 centimetrů vysoká, rozpětí křídel 22 cm a zabudovaný LED čip jí propůjčuje magický světelný efekt. Sukni, tělo a křídla zdobí přes 4000 kamenů z českého křišťálu.

O skupině Preciosa

Preciosa je největší sklářskou firmou v České republice. Všechny společnosti skupiny Preciosa Group vychází ze sklářského řemesla a tradice českého broušeného křišťálu. Největší společností skupiny je Preciosa Crystal Components, vyrábějící křišťálové komponenty a šperkové kameny, jež se využívají v bižuterii nebo v oděvním průmyslu. Společnost Preciosa Lighting vytváří křišťálová svítidla a světelné instalace. Preciosa Ornela se zabývá výrobou skleněných perel a perliček, které jsou součástí šperků či dekorativních výšivek.

O společnosti Preciosa Lighting

Preciosa Lighting, severočeská společnost realizuje originální světelné instalace, které dodávají zář a lesk komerčním projektům i soukromým rezidencím po celém světě, od severní Ameriky, přes Blízký východ až po Asii. Rozvíjí a udržuje cenné dědictví zpracování českého křišťálu a díky inovativním technologiím nabízí designová svítidla pro 21. století. Úspěch společnosti i celá její aktivita je založena na téměř třísetleté tradici a jedinečnosti křehkého umění sklářských mistrů v Křišťálovém údolí.

TZ Preciosa/Jan Huk