Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Českolipsku je nejrizikovější úsek v republice. Na více než 300 metrech silnice tam došlo k 17 srážkám se zvěří

01. 11. 2019 | 5:36

V Libereckém kraji došlo v období mezi dubnem a zářím 2019 k 500 srážkám vozidel se zvěří, což umístilo kraj na deváté místo podle  počtu srážek v rámci Česka.

srážkasezvěříAutoživěcz
ilustrační foto: Auto živě

Policejní statistiky v Libereckém kraji evidují za sledované období 500 srážek se zvěří, což je o poznání méně než v sousedním Ústeckém kraji (951) nebo Středočeském kraji (1 816). Škoda na zdraví, životě a majetku způsobená srážkami se zvěří je i přesto podle SRNA indexu v Libereckém kraji 8 573 korun na kilometr.

V porovnání s ostatními kraji Česka je v Libereckém kraji četnost srážek se zvěří nadprůměrná. To znamená, že s ohledem na délku silniční sítě v kraji došlo k většímu počtu srážek se zvěří než ve zbytku republiky. V Libereckém kraji došlo průměrně k jedné srážce se zvěří každého 4,8 kilometru, zatímco průměr Česka je jedna srážka na každého 5,8 kilometru.

grafika: Generali pojišťovna


Nejrizikovější úsek v kraji a vůbec v celém Česku se nachází v katastrálním území obce Česká Lípa. Jde o Borskou ulici ve směru z České Lípy na Nový Bor. Od dubna do září 2019 na jediném úseku o délce 317 metrů poblíž místní části České Lípy Lada došlo podle dat Centra dopravního výzkumu (CDV) k 17 srážkám se zvěří s celkovou škodou na zdraví, životě a majetku 522 000 korun. V této oblasti by řidiči měli rozhodně zpozornět!

Se zvěří se letos řidiči vozidel srazili v průměru na každém sedmém kilometru. Vyplývá to ze zjištění pojišťovny Generali a Centra dopravního výzkumu. Počet těchto nehod v Česku se za posledních pět let zvýšil o 40 procent. Nejrizikovější úseky jsou v Ústeckém a Středočeském kraji.

Nejvíce nahlášených nehod vozidel se zvěří se od dubna do září letošního roku stalo ve Středočeském kraji. Za půl roku jich na tamějších silnicích bylo 1816. Následují Ústecký kraj s 951 nahlášenými nehodami a Vysočina, kde řidiči k srážce se zvěří během půl roku volali policii v 915 případech.

Pojišťovna spolu s centrem připravují takzvaný Index SRNA, který pracuje s počtem nehod, výší škod na majetku, zdraví i životech. Dává je do souvislosti s rozsahem silniční sítě v krajích a okresech. V období mezi dubnem a zářím se v Česku přihodilo celkem 7872 srážek vozidel se zvěří, k nimž řidiči volali policii.

Podle zkušeností Pojišťovny Generali bývají nejnákladnější nehody způsobené srážkou s divokým prasetem. Z pohledu času jsou pak nejproblematičtější dvě hodiny před půlnocí a dvě hodiny po ní. Rizikové jsou také brzké ranní hodiny. S přechodem na zimní nebo letní čas počet střetů vždy skokově narůstá.

TZ