Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na chřipku v Libereckém kraji zemřeli další dva lidé. Druhým týdnem je epidemie a nemocnost stále stoupá

07. 02. 2020 | 19:00

V Libereckém kraji v souvislosti s chřipkou zemřeli od začátku roku tři lidé, z toho dva za poslední týden. V kraji je chřipková epidemie druhým týdnem a nemocnost stále stoupá. V tomto týdnu to byl nárůst o 17,2 procenta. Na 100.000 obyvatel tak je 1973 případů akutních respiračních onemocnění. V tiskové zprávě o tom dnes informovala krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

chřipka6ena
ilustrační foto

Nemocných mírně přibylo i v republikovém měřítku, o necelá dvě procenta. Na 100.000 obyvatel je v ČR 1896 nemocných. V Libereckém kraji je nejvyšší nemocnost na Českolipsku s 2218 případy na 100.000 obyvatel. "Téměř se zdvojnásobila nemocnost u dětí 6 až 14 let a současně o více než 70 procent stoupla nemocnost u dospělých a seniorů," uvedla Balašová.

V tomto týdnu bylo laboratorně potvrzeno 27 případů chřipky. Celkově od začátku chřipkové sezony 2019/2020, tedy od září 2019, hygienici evidují 93 potvrzených případů chřipky. Z toho 90 případů chřipky je typu A. U šesti lidí byl průběh onemocnění závažný, tři zemřeli.

"Nadále doporučujeme zdravotnickým zařízením a zařízením sociálních služeb omezit návštěvy u pacientů nebo klientů, u kterých by mohlo dojít v případě infekce chřipkou k závažnému průběhu," dodala krajská ředitelka odboru protiepidemického v Liberci Jana Prattingerová. Částečný nebo úplný zákaz návštěv platí s výjimkou Jablonce pro všechny páteřní nemocnice v kraji - pro Liberec, Turnov, Semily, Jilemnici a Českou Lípu. Na Jablonecku je nemocnost v kraji nejnižší a je pod epidemickým prahem, na 100.000 obyvatel tam je 1432 nemocných.

K předcházení onemocnění doporučují hygienici dodržovat obecné zásady osobní hygieny - zejména časté mytí rukou. "V případě respiračního onemocnění doporučujeme dále dodržovat takzvanou respirační etiketu, to je zakrývat si nos a ústa kapesníkem při kašli či kýchání," dodala Balašová. Hygienici považují za vhodnější používat jednorázové kapesníky, které je nutné po použití odhazovat do odpadu.

čtk