Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na horách se teploty udrží pod nulou, sněžení tam bude četnější, vítr by měl slábnout

02. 02. 2023 | 7:50

AKTUALIZOVÁNO: Silničáři otevřeli dnes dopoledne v předstihu pro kamiony úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dál na hraniční přechod do Polska. Uzavřená měla být původně až do 14:00, díky příznivému počasí ji bylo možno pro nákladní vozy otevřít už v 11:00. ČTK o tom informoval Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

saněJanskéLazně
Zatímco v nižších polohách působí sníh problémy, na horách je vítán. Je ho dost, což umožňuje 3,5 km dlouhý sjezd z Černé hory do Janských Lázní v Krkonoších. Foto z FB SkiResort Černá hora - Pec

Pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů se tento úsek uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvízlý kamion. Tentokrát byla pro nákladní dopravu silnice první třídy na Harrachov uzavřená od středy 11:00.

V Libereckém kraj na některých místech sněží, v nižších polohách je déšť se sněhem. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost, hlavní tahy jsou sice většinou holé a mokré, místy ale mohou být zbytky rozbředlého sněhu a mohou klouzat. Fouká silný nárazový vítr, hlavně v horských oblastech se tak mohou na silnicích tvořit sněhové jazyky nebo závěje.

Kvůli špatné sjízdnosti je v kraji nadále omezený provoz na třech silnicích třetích tříd. Na Liberecku zůstává pro těžká nákladní auta nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Raspenavu a Hejnice. Řidiči musejí využít silnici 13 přes Frýdlant. Zavřená je pro kamiony také silnice třetí třídy z Rynoltic do Hrádku nad Nisou. Do Hrádku musejí řidiči kamionů jet po hlavní silnici 13 a 35 přes Bílý Kostel, kde se solí. Obě uzavřené komunikace leží v chráněné oblasti, kde silničáři solit nemohou.

Nově v úterý silničáři pro veškerý provoz uzavřeli silnici třetí třídy z Albrechtic u Frýdlantu do Horního Vítkova u Chrastavy. Auta neprojedou čtyřkilometrovou alejí minimálně do 15. února, a to od odbočky ze silnice 13 na Albrechtickém kopci. Jde o úsek, který se v zimě neudržuje, na silnici jsou závěje a ze stromů obalených silnou vrstvou sněhu a ledu se odlamují i velké větve.

V Libereckém kraji je oblačno až zataženo, místy se sněhovými přeháňkami, které v nižších polohách přecházejí ve sníh s deštěm. Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, ve vyšších polohách se zbytky sněhu, které mohou klouzat. Teploty se pohybují od minus dvou do pěti stupňů. Teploty podle meteorologů vystoupají maximálně k pěti stupňům, na horách se udrží pod nulou, sněžení tam bude četnější, vítr by měl ale slábnout.

čtk