Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Jizerce jsou filmaři častými hosty. Točilo se zde Zapomenuté světlo i muzikál Dva na koni, jeden na oslu

09. 08. 2022 | 18:57

Spousta legendárních pohádek a filmů – tak by se dal charakterizovat region Jizerské hory a Liberecký kraj. Vyrazit můžete za Pyšnou princeznou na Panskou skálu anebo třeba do pekla Pustých kostelů. Ve filmových tipech zavzpomínáme na Kalamitu, Pavlínku a válečné drama Krev zmizelého. Nejnovější souhrn, kde a co se točilo, zveřejnil portál CzechTourismu Kudy z nudy.cz.

Na Českolipsku se natáčela řada legendárních pohádek. Jednou z nich je Pyšná princezna (1952), kde se v jedné scéně objevuje Panská skála u Kamenického Šenova. Tam se princezna s králem Miroslavem skrývají před hlídkou na koních.
 
Filmařsky velmi oblíbeným místem je také jeskyně Pusté kostely. Zahrála si v pohádce S čerty nejsou žerty (1984), ve které ztvárnila samotné peklo, kam Petr Máchal vstoupil do služby. A mimochodem – dlouhé schody, které do pekla vedly najdete na skalním hradě Sloup. Pusté kostely se objevují i v pohádce Nejkrásnější hádanka (2008). Tady vytváří domov loupežníkům, kteří uvěznili Matěje. Najít cestu z podzemí pomůže chasníkovi holubička, která ho vyvede ven bývalým podzemním náhonem k zrcadlárně Rabštejn mezi obcemi Velenice a Svitava. Blízko náhonu (v pekle) pracuje ve zmíněné pohádce S čerty nejsou žerty i Petr Máchal a slyší zpívat princeznu Adélku.
 
Krásným pohádkovým místem je zámek Frýdlant, kde se natáčelo Peklo s princeznou (2009). V této pohádce se stal zámek sídlem krále Bedřicha, jeho manželky Viktorie a jejich syna Jeronýma. Zámek je ovšem domovem královské rodiny i v pohádce Rumplcimprcampr (1997).
 
V pohádce Princezna a písař (2014) uvidíte jedno z nezaměnitelných míst Českolipska – průrvu Ploučnice. Právě zde prchá mladá dvojice na loďce. Dále se v pohádce objeví sklepy hradu Sloup, jeskyně Pusté kostely i podzemní náhon k zrcadlárně Rabštejn.
 
Filmy z Jizerských hor a širokého okolí

Film plný železniční tématiky, vlaků a nádraží, to je Kalamita (1980), kde vedle Bolka Polívky exceluje Jaroslava Kretschmerová nebo Jana Synková. Domovskou stanicí mladého strojvůdce Honzy Dostála je vlakové nádraží v Dolním Polubném, ve filmu se objeví nádraží ve Smržovce, Liberci, Jablonci nad Nisou a železniční most v Kořenově přes řeku Jizeru.
 
Hlavní hvězdou filmu Grandhotel (2006) je Horský hotel Ještěd. Mimo něj se ve snímku objevuje mnoho míst z Liberce (Fügnerova ul., Tylova, pěší spojka mezi ulicí Žitavská a Nová, Americká ul., tramvajová zastávka Viadukt, Malé náměstí, liberecké nádraží, nemocnice...) a řada dalších míst, například Vratislavice nad Nisou.
 
Přímo na hřebenech Jizerských hor se natáčely některé záběry z filmového muzikálu Dva na koni, jeden na oslu (1986). Právě tudy přijíždí do středověkých Čech tři žoldnéři Svatý, Hřbet a Zajíc v podání Radoslava Brzobohatého, Jaromíra Hanzlíka a Svatopluka Skopala. Na doporučení německých sousedů se zastavují u Safírového potoka, aby hledali safíry a smaragdy (marně) a pak pokračují do vnitrozemí loukami a rašeliništi Jizerky a po jizerskohorském hřebenu s výhledy do krajiny.
 
pavlínkaV dramatickém filmu Krev zmizelého (2005) z období 2. světové války se objevují městečka a specifická místa Jizerských hor. Jsou jimi například Mariánskohorské boudy pod Protrženou přehradou, rozcestí U bunkru poblíž Jizerky, Jezdecká cesta s výhledem na Souš, Nýčovy Domky v Desné nebo od Jizerek poněkud vzdálenější Kryštofovo Údolí (kostel, hřbitov a novinský železniční viadukt).
 
A z prostředí jizerskohorského podhůří vychází i historický dramatický film Pavlínka (1974), který pojednává o historické události, která se udála v roce 1870 ve Svárově, který je dnes součástí města Velké Hamry na Jablonecku. Ve filmu poznáte vodopády na Bílé Desné u Albrechtic, Liebigovy závody ve Velkých Hamrech nebo Příchovice, kde se odehrával filmový jarmark.
 
Víte, že... aneb tipy na další místa spojená s filmem

Nezapomenutelný seriál My všichni školou povinní (1984) budí sice dojem, že se veškerý děj odehrává v Liberci a okolí, ovšem není tomu tak, i když velká část seriálu se „na severu“ natáčela. Tak třeba škola, klíčové místo seriálu, se nachází v Praze (ZŠ Petřiny Sever). Ovšem další místa již v Liberci a okolí najdete. Například vodní nádrž Starý Harcov, Příchovice (tam mají chatu Olivovi), libereckou radnici, rodný dům učitele Michala byste našli v Lučanech nad Nisou (č. 657), chalupa profesora Lamače je však na Benecku (č. 84). Krásné záběry byly v seriálu pořízeny také silnice II/290 Vysoké nad Jizerou – Sklenařice.  

Oblíbeným filmařským místem je Máchovo jezero. Točila se tady řada scén z filmů: Lída Baarová (2016), Rapl (2016), Život je život (2015), Nevinnost (2011), Křeček v noční košili (1987) nebo Tisíc za jednu noc (1932), Před maturitou (1932).   

Kryštofovo Údolí bylo také svědkem práce nejednoho filmového štábu. Natáčel se zde díl ze seriálu Místo zločinu Plzeň (2015, díl Opožděná vražda), Sněžná noc (2009), Lekce (1996) Kouzelníkův návrat (1984) nebo Adelheid (1969).    

Hamr na Jezeře proslul scénami letního koupání a slunění neposlušných rekreantů ve filmu Dovolená s Andělem (1952). Úlohu jezera si zahrál Hamerský rybník a výlet na hrad se konal na zříceninu Jestřebí. Jinak většina dalších záběrů, včetně zotavovny, byla pořízena v Jevanech u Prahy.  

Stále oblíbená detektivka Po stopách krve (1969) s Rudolfem Hrušínským na z velké části natáčela u Skautské skály v údolí Peklo na Českolipsku. Filmovou vesničku, kde se vedlo vyšetřování, byste poznali v obci Dobřeň nedaleko Dubé na Kokořínsku. Drama Zapomenuté světlo (1996) zavede vaše oči například do Roprachtic u Semil anebo opět na Jizerku.   

Nesmíme zapomínat ani na žánr krimi. Detektivka Případ pro lyžaře (2016) se odehrává u rozhledny Štěpánka v Kořenově, na Turnovské chatě v Příchovicích a na chatě Morávka v Rejdicích (č.1046)     

Nádraží v Liberci si zahrálo ve filmu 3 sezóny v pekle (2009), stejně jako náměstí Doktora Edvarda Beneše, které se změnilo v Americkou zónu. Oko potěší i novinský železniční viadukt v Kryštofově údolí.  

V našem výčtu musíme zmínit i dokumentární film Psí láska (2020), jenž se sice neodehrává v Jizerských horách, ale je spjat s paní Janou, českou musherkou, která žije v Horním Maxově u Lučan nad Nisou. Setkat se s ní a jejími miláčky můžete v rámci Husky školy a jízd se psím spřežením.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/pohadkova-a-filmova-putovani-jizerskymi-horami-a-c