Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na konci července navštíví Český ráj revalidační komice značky Globální geopark UNESCO

25. 07. 2024 | 18:32

Ve dnech 26. 7. až 30. 7. 2024 zavítají do Geoparku UNESCO Český ráj komisaři vyslaní sekretariátem Globálních geoparků UNESCO v Paříži, pánové John Calder z Kanady a Alberto Gil Toja ze Španělska, aby vykonali revalidační misi v Geoparku Český ráj, který jako jediný z jedenácti geoparků v České republice získal už v roce 2015 značku Globální geopark UNESCO. 

Revalidace Geopark UNESCO 2021 Cesky raj 2
Foto: Pavel Charousek

Revalidace se uskutečňuje každé čtyři roky a geopark UNESCO musí prokázat, že plní přísná kritéria, která tato značka vyžaduje. Minulá revalidace v Českém ráji byla kvůli pandemii COVID 19 posunuta o více jak rok a uskutečnila se v říjnu 2021. Geopark Český ráj získal tzv. „zelenou kartu“, která opravňuje geopark užívat titul Globální geopark UNESCO po další čtyři roky. V případě zjištění drobnějších nedostatků je geoparku udělena tzv. „žlutá karta“ a geopark má dva roky na zjednání nápravy. Červená karta znamená vyloučení geoparku ze sítě Globálních geoparků UNESCO bez možnosti značku znovu získat.

Držme proto Geoparku Český ráj palce, aby značku UNESCO obhájil.

TZ/Blanka Nedvědická