Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na rychlostní komunikaci u Rádelského mlýna byla dnes ráno viditelnost do 30 metrů

21. 01. 2021 | 7:16

Sníh je na silnicích v Libereckém kraji v horských oblastech, jinak jsou povrchy vozovek mokré. Místy jsou mlhy, ojediněle mohou být i mrznoucí. Opatrní by proto měli být řidiči i při cestě po čtyřproudé silnici 35 od Liberce na Turnov, u Rádelského mlýna byla ráno viditelnost do 30 metrů, vyplývá z údajů na webu Ředitelství silnic a dálnic.

zimaFBSilniceLK1
Foto: FB Silnice LK

Teploty jsou ráno pod nulou v kraji na horách a v nižších polohách jen v České Lípě a Turnově. Na ostatních stanicích Českého hydrometeorologického ústavu zůstaly i přes noc v plusových hodnotách, nejtepleji bylo na Frýdlantsku, kolem pěti stupňů Celsia.

Na silnicích nižších tříd v části Krkonoš na Semilsku je zledovatělý povrch a místy s vyjetými kolejemi, na vozovkách II. a III. tříd v Jizerských horách a dalších částech Jablonecka je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Na Českolipsku mohou být místy namrzlé vozovky III. tříd z tajícího sněhu.

Přes den by mělo být v kraji podle předpovědi oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Nejvyšší denní teploty budou mezi jedním a čtyřmi stupni Celsia, na Frýdlantsku bude až sedm stupňů. Na horách bude mezi minus jedním a plus dvěma stupni. Silněji foukat by mělo na Frýdlantsku. V nárazech by tam měl vítr dosahovat rychlosti až 54 kilometrů a slábnout k večeru.

Podle aplikace policie.cz/dopravni-informace došlo dnes ráno ke kolizi na silnici 35 před sjezdem na Jeřmanice. Byla zde nehoda osobního auta a dodávky, jež se obešla bez zranění a úniku provozních kapalin. Na silnici 610 v obci Příšovice se u obecního úřadu střetly dva osobáky. Nehoda je rovněž bez zranění a úniku pohonných hmot.

Foto: SMJ

V Jablonci začali odvážet sníh ulic, už není ho kam odhrnout

V Jablonci nad Nisou začali včera odvážet sníh z ulic, chodníků a zastávek městské dopravy. V podhorském městě napadl více než metr sněhu a na mnoha místech už ho nebylo kam odhrnout. Sníh odvážejí nákladní auta na deponii, tedy určené místo, za městskou sportovní halou, řekla  ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová. Práce budou pokračovat i dnes.

V Jablonci je zimní údržba technicky i finančně náročná. Při silnějším sněžení je nutné sníh z ulic odvážet. Rekordní byla zima 2018/2019, která stála Jablonec 25,3 milionu korun. Zimní údržbu tehdy prodražila kalamita, kterou muselo město v lednu na čtyři dny vyhlásit kvůli přívalům sněhu, které nedokázaly technické služby zvládnout. Z ulic tehdy muselo dát město odvézt více než 8300 tun sněhu.

"Protože přestalo sněžit, začali jsme odvážet sníh z Mírového náměstí," řekl vedoucí správy komunikací Martin Černý. Sníh je podle něj potřeba odvézt také ze dvora městské policie, z okolí městského divadla, Eurocentra a také od přechodů v ulici Generála Mrázka a na Horním náměstí. Hromady sněhu brání i v rozhledu při výjezdu ze Staré Osady do ulice Československé armády nebo na křižovatkách v Revoluční a Palackého ulici.

Technické služby také začaly s postupným úklidem parkovišť na sídlištích. Upozorňují na to tabule, které žádají obyvatele, aby úklid sněhu umožnili a přeparkovali své vozy. Řidiči to ale často ignorují a parkují i na zákazech stání nebo u kontejnerových stání. "Apeluji na všechny Jablonečany, aby důsledně sledovali značky a dodržovali je. Škodí tím hlavně sami sobě - neodklizený sníh brání složkám IZS v průjezdu nebo svozové firmě v odvážení odpadků," vyzval obyvatele města primátor Jiří Čeřovský (ODS).

Podle ředitele městské policie Michala Švarce je znát, že hodně lidí zůstává kvůli covidu doma. "Na sídlištích je mnoho aut, u nichž je patrné, že dlouho nevyjela," uvedl. Na špatně parkující vůz mohou lidé upozornit na lince 156. Za nerespektování dopravního značení typu zákaz stání nebo zastavení s dodatkovou tabulkou "ZA SNĚHU" hrozí podle něj hříšníkům až dvoutisícová pokuta. Pokuta až 10.000 korun hrozí těm, kdo budou ze soukromých pozemků házet sníh na veřejné komunikace, včetně chodníků.

čtk