Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na severu Čech byl letní den. Nejtepleji bylo dnes v Hejnicích, kde naměřili 27,4 stupně

07. 04. 2024 | 17:09

Teplotní rekordy pro dnešní den byly překonány na všech meteorologických stanicích v Libereckém a Ústeckém kraji, které měří déle než 30 let. S výjimkou hor byl všude na severu Čech takzvaný letní den, to znamená s teplotou nad 25 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo dnes na severu Čech v Doksanech na Litoměřicku, kde se rtuť teploměru dostala na 28,5 stupně Celsia. Předchozí denní maximum z roku 2011 tam bylo překonáno o 2,9 stupně Celsia. ČTK o tom dnes informovala Jana Ehertová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

woman-8431035 1280
Ilustrační foto

Druhou nejvyšší teplotu v Ústeckém kraji dnes naměřili meteorologové na stanicích Smolnice na Lounsku a Kopisty na Mostecku, na obou bylo 27,1 stupně. Předchozí rekordy na těchto stanicích byly také z roku 2011, tehdy bylo ve Smolnici skoro o čtyři stupně méně a v Kopistech bezmála o tři stupně. "Kromě horských stanic bylo dnes v Ústeckém kraji v uvozovkách nejchladněji v Tušimicích, kde bylo 25,6 stupně. Na horách byla maxima od 21 do 25 stupňů," dodala Ehertová.

V Libereckém kraji bylo dnes nejtepleji v Hejnicích na Liberecku. Nový rekordní zápis 27,4 stupně Celsia pro tamní stanici je o pět stupňů vyšší než ten dosavadní z roku 2009. V Doksech a České Lípě se rekord pro dnešní den přepisoval po 63 letech. V roce 1961 bylo v Doksech 24,1 stupně, dnes 27,2 stupně a v České Lípě bylo dnes 27,1 stupně, předchozí maximum z roku 1961 bylo 23,8 stupně. S výjimkou hor bylo v Libereckém kraji "nejchladněji" v krajském Liberci, kde se dostala teplota na 25,2 stupně Celsia. "Na horách v tomto kraji bylo od 21 do 24 stupňů," uvedla meteoroložka.

Teplotní rekordy lze podle ní očekávat v pondělí a zřejmě i v úterý před příchodem studené fronty. "Ochlazení bude citelné, o deset až 12 stupňů a ve čtvrtek ráno mohou být i přízemní mrazíky," dodala Ehertová.

čtk