Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na starou krajskou kartu je dnes naposledy možné nahrát předplatné. Změny platí i v MHD ve stotisícovém Liberci

31. 08. 2023 | 12:24

AKTUALIZOVÁNO: Na starý typ karty Opuscard Libereckého kraje je dnes naposledy možné nahrát předplatné pro cestování regionální dopravou, ale také pro cesty městskou dopravou. Od 1. září už bude na předplatné pro cestování autobusy a vlaky v kraji potřeba nový typ krajské karty nebo jiný nosič.

Busbenátská 2023)
ilustrační foto

Časové a síťové jízdenky nejsou nutně svázané s Opuscard, cestující mohou využít mobilní aplikaci IDOLKA, bankovní kartu, In kartu ČD nebo pražskou Lítačku. ČTK to řekl Otto Pospíšil, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.

Změny platí i v MHD ve stotisícovém Liberci. "Poslední možnost (Lítačku) jistě ocení občané, kteří pravidelně dojíždí do Prahy a mají dnes dvě karty pro MHD. Nově bude stačit jen jedna. Zejména však vítáme možnost pořídit si kupón z pohodlí domova," doplnil náměstek libereckého primátora Jiří Šolc (ANO). Pro kupón už totiž nemusí cestující na kontaktní místo integrované dopravy nebo dopravního podniku, ale pořídit ho je možné on-line přes e-shop nebo mobilní aplikaci.

Od pátku se také mění způsob odbavení v libereckých autobusech a tramvajích, kde zrušili takzvaný "check-in" ve vozidlech, kdy si i cestující s předplatným musel u strojku po nástupu do vozidla "pípnout". "Domníváme se, že půjde o prozákaznický a vstřícný krok vůči našim cestujícím," poznamenal Šolc. Vozy MHD v Liberci budou navíc postupně vybavovány novými odbavovacími zařízeními, která umožní práci s novým typem karty Opuscard.

"Odbavovací zařízení budeme vyměňovat v průběhu čtvrtého čtvrtletí, není možné při tak velké změně vyměnit všechna zařízení najednou, a proto prosíme cestující o trpělivost během přechodného období, které potrvá cca do konce roku," doplnil ekonomický ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce (DPML) Milan Červenka. Dočasně tak nebude možné ve vozech MHD Liberec koupit jízdenku mimo zónu Liberec. Dál bude ale možné cestovat s papírovou jízdenkou MHD, koupit SMS jízdenku, nebo jednotlivou jízdenku v aplikaci IDOLKA.

Po přechodnou dobu nebude také možné v autobusech a tramvajích liberecké MHD použít elektronickou peněženku s novou kartou Opuscard+ („bílá karta“). S novými odbavovacími zařízeními však dopravce slibuje i několik novinek a zlepšení. Kromě platby bankovní kartou i elektronickou peněženkou bude potom možné přímo ve voze koupit jednotlivou jízdenku z Liberce. Nejčastěji používané zóny budou přímo na ovládacím displeji, pro ostatní bude fungovat doplňková volba.

čtk

Popis změn

Zrušení check-in
V prostředcích MHD Liberec je s platností od 1. září zrušen check-in, tedy „pípnutí“ karty s již zakoupenou a nahranou jízdenkou po nástupu do vozidla MHD.

Jednotlivé jízdenky v rámci MHD Liberec
I nadále bude možné zakoupit papírovou jízdenku MHD v síti prodejců (nebo v rámci doplňkového prodeje u řidiče).

I nadále bude možné využít SMS jízdenku.

Od prosince 2021 je možné jednotlivé jízdenky pořizovat také v mobilní aplikaci, a to buď v aplikaci DPMLJ (pro sortiment MHD, tedy jednodušší pořízení) nebo v aplikaci Idolka (celý sortiment IDOL).
Jízdenku bude možné zakoupit přímo ve vozidle prostřednictvím elektronické peněženky. Do konce roku však pouze se starší „červenou“ Opuscard.  S novou „bílou“ Opuscard+ to bude možné od nového roku.

Od roku 2024 (přesné datum bude teprve upřesněno) bude možné jednotlivé jízdenky zaplatit také bankovní kartou ve vozidlech MHD. Při platbě bankovní kartou ve vozidlech MHD Liberec bude jízdním dokladem papírová jízdenka, kterou cestujícímu vytiskne odbavovací zařízení.

Jednotlivé jízdenky mimo Liberec

Až dosud s výjimkou relace Liberec – Jablonec nad Nisou fungovalo pořízení relační jízdenky ve dvou krocích. Zakoupením jízdenky ve vozidle MHD a tzv. dokoupením (doplatkem) při přestupu na vlak nebo autobus. Tento systém se však ruší.

Od nového roku bude možné zakoupit jízdenku do cílové zóny IDOL přímo v prostředku MHD. V přechodném období však doporučujeme využít mobilní aplikaci Idolka.

Časové a síťové kupóny

Zatímco v současnosti jsou všechny kupóny nahrávány pouze na Opuscard, nově bude možné je svázat s tzv. identifikátorem, kterými budou:
mobilní telefon, resp. aplikace Idolka;

bankovní karta;

nový typ čipové karty – Opuscard+ („bílá karta“);

partnerské karty: In-karta (dopravce České dráhy) a Lítačka (systému PID).

Naopak již nebude možné od 1. září nahrát kupón na starý typ karty Opuscard („červená karta“).
Časový nebo síťový kupón si pak cestující mohou pořídit pohodlně v e-shopu nebo přímo v mobilní aplikaci Idolka. Předprodej bude i nadále možný na kontaktních místech OPUSCARD/IDOL.
Cestující, který má nárok na přiznání státem nařízené slevy, si jej musí nechat potvrdit (ověřit) na Kontaktním místě OPUSCARD/IDOL.

Výměna Opuscard

Je třeba zopakovat, že Opuscard již cestující nebudou nutně potřebovat. Bude možné využít jiný identifikátor či prostředek platby.

I nadále však tento systém bude zachován, a to zejména pro ty cestující, kteří nebudou moci či nebudou chtít využívat svou platební kartu či mobilní telefon.

Kartu Opuscard („červená karta“) však bude potřeba vyměnit za novou („bílá karta“). Za tímto účelem doporučuje KORID LK využít e-shop. Tam pořídí cestující kartu se slevou a bude mu zaslána poštou domů.

Pokud se však cestující rozhodne navštívit kontaktní místo, pak lze v Liberci využít následující kontaktní místa:

Zákaznické centrum IDOL/OPUSCARD | U Jezu 525/4 | výměna karty i zakoupení nového kupónu
Zákaznické centrum bude otevřeno také o víkendech 2.-3. a 9.-10. září (vždy 8-16 h)
Kontaktní místo Frýdlantská | Frýdlantská 183 | výměna karty i zakoupení kupónu
Autobusové nádraží Liberec | Vaňurova 885 | přijetí žádosti o kartu, zakoupení kupónu
Terminál MHD Fügnerova | Fügnerova 643 | přijetí žádosti o kartu, zakoupení kupónu
Časové kupóny bude možné od 1.9. zakoupit také v železničních pokladnách.

Všechny potřebné informace cestující naleznou na webu www.iidol.cz/idolplus, na Facebooku IDOL, ale také v prostředcích veřejné dopravy. S dotazy se cestující mohou obracet též na Helpdesk KORID LK info@korid.cz a na zákaznickou linku 488 588 788.

TZ IDOL