Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Střední průmyslové škole v Liberci se dnes neučilo, třídy obsadili uchazeči o studium

12. 04. 2024 | 13:53

Na Střední průmyslové škole v Liberci se dnes neučilo, všechny třídy obsadili uchazeči o studium. Škola, která loni vznikla sloučením střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické s textilní průmyslovou školou, dostala více než 800 přihlášek. Přijmout může 300 studentů, řekl dnes ČTK ředitel školy Jaroslav Semerád.

studentiTalentovaní
ilustrační foto

Liberecká průmyslová škola patří dlouhodobě v kraji ke školám, kde je velký převis přihlášek, nově tam na podzim otevřou dvě třídy technického lycea.

"Soustředili jsme přijímací zkoušky do areálu v Masarykově ulici, studenti mají praxe, v pondělí budou mít distanční výuku. Na textilce se učí normálně," doplnil Semerád. Největší zájem je podle něj o obory zaměřené na informační technologie a také o technické lyceum. "První dva roky technického lycea necháme stejné a třetí čtvrtý ročník budeme studenty specializovat," řekl. Jedno zaměření bude podle Semeráda na textilnictví a druhé na strojírenství a informační technologie. V budoucnu by rádi otevřeli ještě třetí třídu se zaměřením na kybernetickou bezpečnost.

V Libereckém kraji je 48 středních škol, z toho 36 zřizuje Liberecký kraj. Devátou třídu letos v kraji ukončí 4791 žáků, střední školy pro ně mají 6046 míst hlavně v oborech zakončených maturitou. V tomto školním roce mohly poprvé děti podat přihlášky na tři školy, v případě talentových zkoušek až na pět. "Celkem v kraji uchazeči podali 16.437 přihlášek," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Největší převis přihlášek hlásí lycea, na 206 míst přišlo 762 přihlášek, na jedno místo tak připadá 3,7 uchazeče, u gymnázií je převis menší.

Nabídku lyceí chce kraj do budoucna rozšířit také například o zdravotnické lyceum. Nové obory v nabídce musí ale podle Půty odpovídat zájmu a rozhodující slovo by měli mít ředitelé škol. "Abychom neotevírali obory, které potom nebude polovina dětí schopna v rámci toho čtyřletého programu dokončit," dodal Půta. Kraj také rozšíří kapacitu gymnaziálních oborů, ještě letos by měla začít na libereckém Gymnáziu F. X. Šaldy stavba nového pavilonu, který umožní přidat další třídu čtyřletého gymnázia.

Podle libereckého hejtmana jsou ale pro kraj všechny typy vzdělávání stejně důležité. "Musím zcela odmítnout názory, že učiliště a děti, které chodí na učiliště, jsou něco méně než děti, které chodí na gymnázia. My budeme samozřejmě pokračovat v podpoře technického vzdělávání, jsme kraj, ve kterém velká část lidí pracuje v průmyslu a já pevně věřím, že to tak zůstane i v budoucnosti. Celá řada studentů v technických oborech je zaměstnavateli rozebrána dávno před tím, než se dostanou k maturitě," dodal Půta.

Přehled podaných přihlášek na střední školy v Libereckém kraji

Obor počet míst počet přihlášek index zájmu
Celkem 6046 16.437 2,72
Gymnázia (všechna) 800 2670 3,34
Gymnázia čtyřletá 446 1518 3,40
Lycea 206 762 3,70
Ostatní maturitní 2843 7641 2,69
Nematuritní 2197 5364 2,44

Zdroj: Liberecký kraj

čtk