Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na středních školách přibudou od září nové obory. Jde i o reakci na poptávku zaměstnavatelů

03. 02. 2024 | 8:03

Na středních školách v Libereckém kraji přibudou od září kromě dvou tříd technického lycea, které nově nabízí Střední průmyslová škola v Liberci, i další nové obory. Střední škola strojní, stavební a dopravní Liberec nabízí dva nové maturitní obory - Technická zařízení budov a Průmyslová ekologie, kterými škola reaguje na poptávku zaměstnavatelů. ČTK o tom dnes informoval mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička. Pracuje se podle něj i na zlepšení podmínek na školách.

SŠkola2
ilustrační foto

"Věřím, že rozšířená nabídka uspokojí zájem žáků z regionu. Ti se nemusí bát, že by se nikam nedostali, míst je dost," doplnil náměstek hejtmana pro školství Čeřovský (ODS). V Libereckém kraji je 48 středních škol, kde je bezmála 16.500 studentů, z toho 36 středních škol zřizuje Liberecký kraj. Deváté ročníky bude opouštět kolem 5000 žáků, střední školy v kraji přitom nabízejí v prvních ročnících zhruba 6000 míst.

V posledních letech výrazně roste poptávka hlavně po všeobecném vzdělávání, to v kraji kromě gymnázií nabízejí také lycea. Dvě nové třídy technického lycea otevře na podzim Střední průmyslová škola v Liberci, která vznikla loni sloučením průmyslových škol textilní se strojní a elektrotechnickou. "První dva roky technického lycea necháme stejné a třetí čtvrtý ročník budeme studenty specializovat," řekl ředitel školy Jaroslav Semerád. Jedno zaměření bude podle něj na textilnictví a druhé na strojírenství a informační technologie.

Lycea ale nabízejí podle Mikuličky i další školy. "Liberecký kraj nabízí ekonomická lycea na obchodních akademiích v České Lípě a v Liberci. Pedagogické lyceum je na Gymnáziu a střední odborné škole pedagogické Liberec, zdravotnické lyceum na Střední zdravotnické škole Turnov a kombinované lyceum na Waldorfské základní a střední škole Semily," doplnil. V plánu je podle něj navíc rozšíření nabídky na libereckém Gymnáziu F.X. Šaldy, kde by se díky nové přístavbě měla ve školním roce 2025/2026 otevřít další třída čtyřletého gymnázia, letos otevírají dvě.

Liberecký kraj také masivně investuje do modernizace svých škol, v minulém programovacím období vznikla na osmi středních školách centra odborného vzdělávání dohromady za 700 milionů korun. "A pracujeme na dalších projektech, náklady se odhadují na 400 milionů korun," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). V Turnově se aktuálně pracuje na novém centru odborného vzdělávání v oblasti zdravotní a sociální, v Jablonci vzniká centrum zaměřené na strojírenství a robotiku, v Liberci na obrábění kovů a vstřikování plastů a v Semilech pro stavebnictví.

čtk