Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nadace Euronisa pořádá po covidové pauze znovu sbírku Pozvedněte slabé!

06. 05. 2022 | 5:44

Po covidové pauze pořádá Nadace Euronisa znovu sbírku Pozvedněte slabé!. Její výtěžek je určen na pomoc potřebným v české části Euroregionu Nisa, která zahrnuje čtyři okresy Libereckého kraje a Šluknovský výběžek v sousedním kraji Ústeckém. Jako první vyrazí už v pátek s kasičkami do ulic studenti sklářské školy v Novém Boru na Českolipsku, řekl dnes ČTK projektový manažer nadace Jiří Helis.

V Novém Boru budou studenti vybírat peníze pro Charitu Česká Lípa, která kromě jiného poskytuje sociálně aktivizační služby pro klienty sociální ubytovny. "Sbírka bude určena na nákup školních pomůcek a vybavení pro děti z tohoto sociálně znevýhodněného prostředí," doplnil Helis. Sbírka se letos uskuteční ještě v dalších deseti městech - v Liberci, Jablonci nad Nisou, Turnově, České Lípě, Rumburku, Semilech, Tanvaldu, Frýdlantu, Jilemnici a v Lomnici nad Popelkou a to nejen teď na jaře, ale také v závěru roku.

Sbírku na pomoc potřebným v Libereckém kraji i Šluknovském výběžku vyhlásila nadace poprvé v roce 2003, od té doby se podařilo vybrat bezmála sedm milionů korun. "Jedná se o 20. ročník veřejné sbírky, který ale byl sloučen s loňským 19. ročníkem, který se nemohl konat jako sbírka v ulicích měst kvůli koronaviru. Proběhla pouze sbírka do pokladniček, které si převzaly vybrané neziskové organizace a sbíraly do nich na svých akcích nebo na vybraných veřejných místech," uvedl Helis.

Do sbírky je možné přispět už tradičně i zasláním dárcovské SMS na číslo 87777 ve tvaru: DMS EURONISA 30, DMS EURONISA 60 nebo DMS EURONISA 90. Příspěvek do sbírky je 29 korun, 59 nebo 89 Kč. Možné je také zaslání dárcovské SMS v podobě trvalého příkazu, a to ve formátu: DMS TRV EURONISA 30 (60 nebo 90). "Nebo je také možné přispět přímo na účet vedený zdarma u UniCredit Bank v Liberci 705 705 705/2700," dodal Helis.

Křesťanská nadace Euronisa vznikla v roce 1995 z podnětu libereckého Sboru Jednoty bratrské. S 53 miliony korun nadačního jmění patří do třicítky největších nadací v zemi. Za dobu své existence rozdělila přes 38 milionů korun mezi více než 350 organizací. Podporuje ty, které se věnují lidem starým a nemohoucím, lidem handicapovaným nebo matkám s dětmi v tísni. Peníze získává také z darů od jednotlivců a firem a z benefičních aukcí, tou nejznámější je tradiční podzimní aukce výtvarných děl.

čtk