Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nastává čas záletníků. Do pohybu se dávají hejna netopýrů, na Liberecku už o tom vědí...

23. 08. 2024 | 15:59

Každým rokem od poloviny srpna do poloviny září nastává čas, kdy se dávají do pohybu hejna netopýrů, aby si našly nové úkryty. V této době se v některých lokalitách každým rokem opakují doslova invaze často velmi početných skupin (až stovek!) netopýrů do městských bytů, sálů nemocnic či chodeb úřadů. Záchranné stanice v takových případech vyjíždějí netopýry pochytat a vypustit zpět do přírody. Vyčerpaným jedincům pak poskytují i několikadenní léčebnou kůru. Ač sezóna záletů teprve začíná, stanice už přijaly celkem 1214 netopýřích zbloudilců.

netopýr5
Ilustrační foto

Běžným druhem netopýra, který za teplých letních večerů zavítá do městských bytů, je netopýr hvízdavý. V menší míře se můžete setkat s netopýrem rezavým. Netopýr hvízdavý je jeden z našich nejmenších netopýrů a živí se létajícím hmyzem. Často obývá městské parky, nezateplené panelové domy a přirozené přírodní štěrbiny a dutiny. Z bytů a uzavřených prostor, pokud do nich zalétne, se velice špatně vyhání a není snadné ho jen tak chytit.

Některé invaze jsou co do počtu jedinců velmi intenzivní. Netopýří návštěva může čítat až stovky jedinců. Rekord činí 431 netopýrů, kteří byli v loňském roce odchyceni v libereckém bytě v jediné místnosti. Minulý rok v období srpna a září záchranné stanice takto pomohly celkem 2 696 netopýrům, což je 2x více než v roce 2022. Lokality, kterých se netopýří invaze týkají nejvíce, jsou Plzeň a Liberec. Své o tom ví i liberecká nemocnice, ve které se loni ubytovalo přes 300 netopýrů. Dále pak Klatovy, Litoměřice, Karlovy Vary, Havířov, Brno, Ostrava a Křešice. Prozatímní letošní rekord pochází opět z Liberce. Záchranná stanice Archa musela vysvobodit 300 netopýrů hvízdavých ze zasedací místnosti liberecké policie a dalších 225 z libereckého bytu! Další podobné zálety do obytných prostor pak musela řešit záchranná stanice Jinačovice v Brně (152 jedinců) a záchranná stanice DES OP v Plzni (150 jedinců).

Netopýří zálety, foto: Archa LiberecNetopýři se do obydlí dokážou dostat i oknem na větračku. Takže se jako prevence doporučuje úplné zavření oken nebo instalace sítí proti hmyzu. Řešení je to levné a efektivní, a i když se může zdát banální, neuvěřitelně pomůže záchranným stanicím, kterým se tak zmenší počet výjezdů. Toto opatření by měli lidé dodržovat i ve vlastním zájmu, protože taková kolonie netopýřích záletníků dokáže pěkně zdevastovat byt.

Zalétne-li vám do bytu netopýr, zhasněte, otevřete okno dokořán a opusťte místnost, aby netopýr nebyl ve stresu a měl možnost v klidu odletět. Odchyt netopýra na vlastní pěst nedoporučujeme. V případě netopýřího návštěvníka se neváhejte obrátit na odborníky, kteří vám ve všem rádi poradí.

Netopýří zálety, foto: Archa LiberecKontakty na záchranné stanice naleznete zde: www.zvirevnouzi.cz Centrální dispečink záchranných stanic je na telefonu 774 155 155. Pro podrobnější informace o životě netopýrů doporučujeme i návštěvu webové stránky Českého svazu ochránců přírody Nyctalus www.nyctalus.cz, který provozuje i SOS netopýří linku 731 523 599.

Časté výjezdy kvůli netopýřím invazím a péče o vyčerpané nebo zraněné jedince jsou pro záchranné stanice časově i finančně velice náročné. Pomoci jim v tomto případě můžete dodržováním uvedených preventivních opatření. Chcete-li podpořit záchranné stanice v jejich činnostech finančně, můžete tak učinit přes náš darovací portál sbírky Zvíře v nouzi https://daruj.zvirevnouzi.cz/pokladna/?postid=63 nebo na sbírkový účet 33553322/0800. A pokud chcete záchranným stanicím opravdu udělat radost, buďte ohleduplní ke zvířatům, která tu s námi žijí.

TZ/Alžběta Čechová, Petr Stýblo, Český svaz ochránců přírody