Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nejhorší výsledek v republice: V hotelech v Libereckém kraji se letos v zimě ubytovalo pouhých 7296 hostů

10. 05. 2021 | 10:04

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji se v letošním prvním čtvtletí ubytovalo pouze 7296 hostů, což je ve srovnání s loňským rokem 3,4 procenta. Podle informací, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), žádný jiný region takový propad návštěvnosti nezaznamenal. Kvůli koronavirové pandemii zůstaly hotely a penziony po celou zimní sezonu zavřené a ubytovat se tak v kraji mohli jen lidé na služebních a pracovních cestách.

hotelILustr - kopie
ilustrační foto

Liberecký kraj patří k oblíbeným zimním destinacím, v předchozích deseti letech trávilo v Jizerských horách a západní části Krkonoš zimní dovolenou a jarní prázdniny v průměru 200.000 lidí. Už loňskou návštěvnost poznamenal koronavirus, který sezonu předčasně ukončil. Kvůli nedostatku sněhu a covidu se ve srovnání s rokem 2019 tehdy návštěvnost propadla o bezmála 16 procent. Letos zůstaly hory v zimě téměř prázdné, výjimkou byli majitelé rekreačních objektů. Provozovatelé středisek se shodují, že takovou sezónu nepamatují. Podle provozovatelů mohla být přitom vzhledem ke sněhovým podmínkám nejlepší za posledních několik let, areály se ale vůbec nerozjely, přestože do přípravy sjezdovek investovali provozovatelé miliony korun.

Kvůli koronavirovým opatřením ubylo v prvních třech měsících letošního roku návštěvníků v celém Česku. K regionům, kde hosté ubyli nejcitelněji, patřil také Královéhradecký kraj, který je rovněž oblíbenou zimní destinací. Více než 90 procent hostů ale ubylo také v Praze a Karlovarském kraji. Celkově se v hotelech a penzionech v Česku ubytovalo jen 281.894 hostů, což bylo o 91,1 procenta méně než o rok dříve. Z toho jenom 56.091 hostů přijelo ze zahraničí.

V Libereckém kraji se letos v zimě ubytovalo jen 913 zahraničních turistů, v předchozích deseti letech se přitom počet zahraničních návštěvníků ubytovaných v kraji pohyboval v průměru kolem 51.700. Převažovali vždy Němci, následováni Poláky a Slováky. Letos se v prvním čtvrtletí v hotelech a penzionech ubytovalo 240 hostů z Německa, 153 Slováků a 82 Poláků, i ostatní hosté přijížděli většinou z Evropských zemí.

Návštěvníci ubytovaní v prvních třech měsících letošního roku strávili v Libereckém kraji 26.684 nocí. V průměru v kraji pobyli 3,7 noci, což je o něco déle než v předcházejícím roce, kdy byla průměrná délka pobytu 3,5 noci. Delší byly pobyty tuzemských návštěvníků, turisté ze zahraničí naopak své pobyty zkrátili. V průměru cizinci v kraji strávili 3,2 noci, o rok dříve to bylo v průměru 3,7 noci.

Cestovní ruch v Libereckém kraji v 1. čtvrtletí 2021

2021 počet rozdíl 21/20 (pct)
cizinci 913 -98,3
domácí 6383 -96,1
celkem 7296 -96,6

zdroj: ČSÚ

čtk