Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nejkrásnější fotografií ankety se stal snímek Valdštejnské aleje v Zahrádkách, vznikla náhodně už před lety

28. 01. 2020 | 13:25

Prvenství ve fotosoutěži ankety Alej roku získala fotografie Valdštejnské aleje od Miloslava Janovského. Druhé místo obsadil snímek lipové aleje u hradu Veveří na Brněnsku od Zdeňka Adlera. Zaujala také císařská alej u Jáchymova v Karlovarském kraji od Lenky Křížové. Rozhodli o tom patroni, kteří vybírali z fotografií nominovaných alejí.

alej zahrádky 83490057 2648454231918927 1847825824162512896 o
Valdštejnská alej, foto: Miloslav Janovský

Porotci udělili první místo Miloslavu Janovskému za snímek lipové aleje vedoucí od zámku v Zahrádkách u České Lípy směrem k Holanům, kterou v 17. století založil Albrecht z Valdštejna.

„Ankety Alej roku se účastním pravidelně pět let. Jako amatérský fotograf fotím přírodu a krajinu, do které stromy a aleje patří a oživují ji. Lipová alej v Zahrádkách mě zaujala před mnoha léty při cestě do Českého Švýcarska,“ uvedl vítěz Miloslav Janovský.

Více než 300 let stará Valdštejnská lipová alej vedoucí od zámku v Zahrádkách přes jednu z nejstarších bažantnic v Čechách až k Žižkovu vrchu se zámečkem Vřísek. Založena byla v 17. století v době, kdy zdejší Novozámecké panství vlastnil Albrecht z Valdštejna. Alej měří téměř dva kilometry a je dodnes udržovaná. Od roku 2012 je součástí chráněného území Natura 2000, do něhož patří i zámecký park. V roce 2014 došlo u zdejších stromů ke zdravotnímu ošetření, prořezání a podepření. Alej prochází přes kamenný Barbořin most, popsal server informuji.cz.

Alej poblíž Hradu Veveří.

Druhým místem porota ocenila Zdeňka Adlera za fotografii lipové aleje, která spojuje kostel Nanebevzetí Panny Marie s hradem Veveří ze 13. století. „Anketa Alej roku byla pro mě náhodným objevem a velmi mě zaujalo její pojetí. Jako amatérský fotograf a brněnský patriot jsem po jejím shlédnutí neviděl jinou možnost, než se zúčastnit. Ke vzniku fotografie aleje u hradu Veveří dopomohly podzimní mlhy, které na tomto místě bývají velmi časté,“ řekl Zdeněk Adler.

Císařská alej v Jáchymově.

Na třetím místě se umístila Lenka Křížová se snímkem Císařské aleje v Jáchymově, kterou tvoří vzrostlé lípy vysázené na přelomu 19. a 20. století. „Mám moc ráda aleje a také je ráda fotím. Vzbuzují ve mně úctu a pocit uklidnění. Bydlím nedaleko Císařské aleje v Jáchymově a tato krásná a zachovalá alej je častým cílem mých toulek přírodou,“ dodala Lenka Křížová.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Lidé objevují nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorňují na ta, kterým hrozí zánik, a představují mladé aleje, které společně vysázeli.

TZ