Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nejsilnější víkend v sezoně: Návštěvnost i počasí ve skiareálech se vydařily, kladně se projevil začátek prázdnin

05. 02. 2023 | 18:23

Horská střediska na severu Čech si pochvalují vydařený víkend, dorazily tisíce lidí. Podle zástupců skiareálů se do návštěvnosti promítl začátek jarních prázdnin, zejména na hory do Libereckého kraje přijížděli lidé z Prahy, kde má několik obvodů volno. Střediska využijí mrazivého počasí a budou v následujících dnech ještě zasněžovat, zjistila ČTK.

lysáRotytnice
Sjezdovka z Lysé hory v Rokytnici nad Jizerou. Foto z FB tohoto skiareálu

"Dá se říct, že to byl určitě nejsilnější víkend dosavadní sezony. Kombinace velmi dobrých sněhových podmínek a samozřejmě započaté jarní prázdniny v Praze, to se promítlo do návštěvnosti," řekl ČTK ředitel Skiareálu Ještěd Jakub Hanuš s tím, že dorazilo okolo 5000 hostů. Provozovatelé se podle něj budou ještě věnovat zasněžování na kritických místech.

Do jizerskohorských středisek, která provozuje společnost Ski Bižu v Bedřichově, na Severáku a Tanvaldském Špičáku, dorazilo o víkendu okolo 4500 lidí. "My jsme maximálně spokojení," okomentoval víkend ředitel SKI Bižu Pavel Bažant. Na téměř 13 kilometrech sjezdovek je okolo 70 centimetrů sněhu, provozovatelé mají v plánu ještě zasněžovat. "Chceme spíš už vytvořit takové rezervy," dodal ředitel.

Návštěvnost byla vysoká také v Rokytnici nad Jizerou, která je největším lyžařským areálem v Libereckém kraji. "Celý den svítilo sluníčko a bylo mrazivo. Celý areál máme v provozu," uvedl ředitel skiareálu Vít Pražák. Na svahy dorazilo více než 5000 lyžařů. "Především si myslím, že je to kvůli diametrálnímu zlepšení podmínek pro lyžování. Napadlo spousta přírodního sněhu a dařilo se nám dostříkat i technický sníh," podotkl Pražák. Doplnil, že vliv na zájem o lyžování má i začátek prázdnin. Na 17 kilometrech sjezdovek se drží až 80 centimetrů sněhu, pracovníci zasněžují problémová místa.

Téměř 50 kilometrů tratí je upraveno na krušnohorské bílé stopě, výborné podmínky mají také běžkaři na Jizerské magistrále, kde je upraveno více než 200 kilometrů stop.čtk